Ευρωζώνη: Συνεχίζεται η επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας

Ευρωζώνη: Συνεχίζεται η επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας

Επιβράδυνση για άλλον ένα μήνα καταγράφει τον Σεπτέμβριο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, γεγονός το οποίο συνιστά ακόμη μία ένδειξη ότι το ενδεχόμενο να επέλθει ύφεση στην περιοχή φαντάζει όλο και περισσότερο πιθανό

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβράδυνση για άλλον ένα μήνα καταγράφει τον Σεπτέμβριο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, γεγονός το οποίο συνιστά ακόμη μία ένδειξη ότι το ενδεχόμενο να επέλθει ύφεση στην περιοχή φαντάζει όλο και περισσότερο πιθανό. Ειδικότερα, και αναφορικά με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της μεταποίησης, το πλήγμα από την ενεργειακή κρίση και την εκτίναξη των τιμών των καυσίμων παραμένει βαρύ. Την ίδια ώρα, στον κλάδο παροχής υπηρεσιών παρατηρείται κάμψη στα έσοδα των εταιρειών του, δεδομένου ότι πλέον, εξαιτίας της εκτόξευσης του κόστους διαβίωσης, οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες τους. Σύμφωνα, τώρα, με τα προκαταρκτικά στοιχεία της S&P Global, ο σύνθετος Δείκτης Διευθυντών Προμηθειών (ΡΜΙ) για τον κλάδο της μεταποίησης και των υπηρεσιών στην περιφέρεια των χωρών της Ευρωζώνης υποχώρησε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο στις 48,2 μονάδες, από τις 48,9 μονάδες του Αυγούστου, αγγίζοντας ουσιαστικά επίπεδα, εναρμονιζόμενα με τις εκτιμήσεις αναλυτών και οικονομολόγων. Εκ παραλλήλου, ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί τον τρίτο διαδοχικό μήνα κατά τον οποίο ο εν λόγω δείκτης παραμένει υπό του ορίου των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση της εκάστοτε οικονομικής δραστηριότητας. Ο υποδείκτης, ο οποίος καταγράφει τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου, διολίσθησε σε επίπεδα ναδίρ από τον Ιούνιο του 2020, στις 48,5 μονάδες, από τις 49,6 μονάδες τον Αύγουστο, χαμηλότερα, δηλαδή, των προβλέψεων για 48,7 μονάδες.

Το ενδεχόμενο να επέλθει ύφεση στην περιοχή φαντάζει όλο και περισσότερο πιθανό.

Σε χαμηλά επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2021 διαμορφώθηκε και ο υποδείκτης για τον κλάδο παροχής υπηρεσιών, ενώ υστερούσε και αυτός από τις προβλέψεις αναλυτών. Ειδικότερα, εξασθένησε στις 48,9 μονάδες από τις εκτιμήσεις για 49,8 μονάδες για τον μήνα Σεπτέμβριο. Ο δε επιμέρους δείκτης, ο οποίος καταγράφει την πορεία της ζήτησης, διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Νοέμβριο του 2020, ενώ υποχώρηση στις 46 μονάδες από τις 46,9 μονάδες τον Αύγουστο εμφάνισε ο δείκτης για τις νέες επιχειρήσεις. «Η ύφεση στην Ευρωζώνη βρίσκεται καθ’ οδόν, από τη στιγμή που οι εταιρείες αναφέρουν επιδείνωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον και οι πιέσεις στις τιμές εντείνονται, πιέσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την άνοδο του ενεργειακού κόστους», επισημαίνει ο Κρις Ουίλιαμσον, προϊστάμενος οικονομολόγος της S&P Global. «Αν και υπήρξαν ορισμένες ενδείξεις χαλάρωσης στα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, το επίκεντρο της ανησυχίας έχει σαφώς μετατοπιστεί από αυτές σε όσα συμβαίνουν στην ενέργεια και στο αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, το οποίο όχι μόνον πλήττει τη ζήτηση, αλλά και περιορίζει τη μεταποιητική παραγωγή και τη δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών σε ορισμένες περιπτώσεις», συμπληρώνει ο κ. Ουίλιαμσον. Σε δημοσκόπηση, την οποία είχε πραγματοποιήσει νωρίτερα στη διάρκεια του τρέχοντος μηνός το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, οι συμμετέχοντες φαίνεται πως σε ποσοστό της τάξεως του 60% προβλέπουν ότι μέσα σε ορίζοντα δώδεκα μηνών θα κάνει την εμφάνισή της η ύφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή