Χρηματιστήριο: Μεγάλη πτώση κατά 2,39%

Χρηματιστήριο: Μεγάλη πτώση κατά 2,39%

Στις 798,11 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης – Στα 61,44 εκατ. ο τζίρος

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίνη της διεθνούς διόρθωσης κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει τις 800 μονάδες και να επιστρέφει στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιουλίου, καθώς οι επενδυτές αποκρίνονται από το ρίσκο λόγω της κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης, της συντονισμένης επιθετικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και των φόβων για την οικονομία.

Ανοδικές αντιδράσεις ενδέχεται να υπάρχουν, πάντως, όπως εκτιμά η Depolas Investment Services, αλλά η τάση παραμένει πτωτική τόσο για τις ξένες αγορές όσο και για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος νομοτελειακά συσχετίζεται με την πορεία των διεθνών δεικτών. Ωστόσο, αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στο διεθνές τοπίο, η προσέγγιση της περιοχής των 790-780 μονάδων είναι ιδιαίτερα πιθανή.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 2,39% και έκλεισε στις 798,11 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61,44 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2,68% στις 1.916,25 μονάδες, με απώλειες 1,67% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.288,48 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση 3,76%, στις 525,17 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση 4,23%.

Από το σύνολο των blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν η Πειραιώς στο -5,18% και η Εθνική στο -4,03%, ενώ ακολούθησαν με πτώση άνω του 3% οι Alpha Bank, Eurobank, Jumbo, Aegean, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση 4,23%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε βουτιά 6,16%.

Πέντε συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Αν και το κύμα των συνεχόμενων ρευστοποιήσεων δεν είναι πρωτοφανές για τα πρόσφατα ελληνικά χρηματιστηριακά δεδομένα, αυτή τη φορά υπαγορεύεται σχεδόν αποκλειστικά από το εξωτερικό.

Η αύξηση του κόστους χρήματος σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση έχει δημιουργήσει ένα άκρως αρνητικό μείγμα παραγόντων, που λειτουργεί ανασταλτικά στην επενδυτική δραστηριότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή