Διακοπές ρεύματος τον χειμώνα φοβούνται οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Διακοπές ρεύματος τον χειμώνα φοβούνται οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Καταστρώνουν επιχειρησιακά σχέδια αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης

3' 10" χρόνος ανάγνωσης

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση έχει πυροδοτήσει κύμα πανικού στις τράπεζες ανά την Ευρώπη, οι οποίες έχουν βγάλει από τα συρτάρια τους τα σχέδια που είχαν υιοθετήσει ή είχαν καταστρώσει για να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Οπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ήδη στη Βρετανία έχουν αρχίσει συζητήσεις με τη συμμετοχή τραπεζών, με θέμα το πώς θα κινηθούν τον φετινό χειμώνα, ενώ η τηλεργασία βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτεινόμενων μέτρων. Την ίδια στιγμή, οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι έχουν στραφεί στη Νότια Αφρική και στα μέτρα που παίρνουν οι τοπικές επιχειρήσεις, σε μια χώρα που οι διακοπές ρεύματος είναι συχνό φαινόμενο. Η μείωση της θερμοκρασίας στα υποκαταστήματα και στους χώρους γραφείων, η μετρημένη χρήση φώτων, σαφώς και είναι κάτι που θα εφαρμοσθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως μια ενδεχόμενη διακοπή στο ηλεκτρικό ρεύμα κρύβει έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο: το να επιφέρει προβλήματα στα κέντρα δεδομένων των τραπεζών, ένα ενδεχόμενο το οποίο θα είναι καταστροφικό, καθώς από αυτά εξαρτάται όλη η λειτουργία ενός τραπεζικού οργανισμού.

Σύμφωνα με τον Αντριου Ρόγκαν, διευθυντή στο τμήμα επιχειρηματικής ανθεκτικότητας, στην ένωση ομίλων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Βρετανίας, UK Finance, και η οποία είναι εκ των συντονιστών στις συζητήσεις στο Λονδίνο, όλες οι τράπεζες ανεξαρτήτως μεγέθους έχουν επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Επί του παρόντος, όπως τονίζει, δεν υπάρχει κάποια αίσθηση πανικού, εφόσον κάθε τράπεζα προσπαθεί να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η κυβέρνηση καταστρώνει σχέδια επί χάρτου για ένα χειμώνα στον οποίο η έλλειψη σε προμήθειες φυσικού αερίου θα οδηγήσει σε μπλακ άουτ στον κόσμο των επιχειρήσεων και στα νοικοκυριά. Η Γαλλία από την πλευρά της, προκειμένου να αποφύγει τις διακοπές, θα απαιτήσει από επιχειρήσεις, νοικοκυριά και τις τοπικές αρχές να μειώσουν την κατανάλωσή τους. Την ίδια ώρα, η Γερμανία κρατικοποιεί τον ενεργειακό κολοσσό της Uniper, ώστε να αποτρέψει την πτώχευσή της και μαζί την κατάρρευση του ενεργειακού της κλάδου (μιας και πολλοί μιλούν για το ενδεχόμενο να συμβεί σήμερα στην ενέργεια ό,τι είχε προκύψει με τη Lehman Brothers το 2007/2008). Για τις μεγάλες πολυεθνικές τράπεζες το πρόβλημα είναι ακόμη οξύτερο, από τη στιγμή που διατηρούν υποκαταστήματα και γραφεία σε διάφορες πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου. Οπως ανέφερε ο επικεφαλής για τη Γερμανία της JP Morgan, Στέφαν Μπεχρ, τα μεγάλα γραφεία διαθέτουν εφεδρικές γεννήτριες, ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει μετακίνηση προσωπικού σε κάποια χώρα, σε περίπτωση που υπάρξει επιδείνωση των προβλημάτων σε κάποια άλλη.

Βγάζουν από τα συρτάρια τους τα έκτακτα μέτρα της πανδημίας, εξετάζουν το μοντέλο Νότιας Αφρικής με τα συχνά μπλακ άουτ.

Στην Ελβετία η UBS έχει αποφασίσει να υπάρξει δραστική μείωση της θερμοκρασίας στα κτίριά της. Στη Δανία οι τράπεζες σκέφτονται να προμηθεύουν με κουβέρτες τους εργαζομένους, ενώ η Deutsche Bank ανακοίνωσε μες στο καλοκαίρι ότι αναστέλλει τη λειτουργία των κλιματιστικών και κόβει το ζεστό νερό στα γραφεία της στη Γερμανία. Σύμφωνα με τη κλαδική ένωση UK Finance, οι μεγάλες τράπεζες διαθέτουν γεννήτριες και άλλες πηγές ενέργειας, οι οποίες δύνανται να τις διατηρήσουν εν λειτουργία για 72 ώρες. Οπως υπογραμμίζει ο επικεφαλής της, Αντριου Ρόγκαν, υπό εξέταση βρίσκονται περιοχές με μικρότερο κίνδυνο διακοπών, προκειμένου να δημιουργηθούν επιχειρησιακά κέντρα, ενώ, όπως συμπληρώνει, η πανδημία και η εμπειρία που αποκόμισαν, έχει καταστήσει τις τράπεζες καλύτερα προετοιμασμένες.

Οι τράπεζες στη Νότια Αφρική διαθέτουν μεγάλη εμπειρία επί του θέματος, καθώς διακοπές ρεύματος συμβαίνουν κατά κόρον. Η Investec έχει εγκαταστήσει πολλαπλά συστήματα συνεχούς παροχής ρεύματος, ενώ διαθέτει και εφεδρικές γεννήτριες πετρελαίου πρωτίστως για να προστατέψει τα κέντρα δεδομένων, όπως αναφέρει ο διευθυντής λειτουργίας Στούαρτ Σπένσερ. Η εταιρεία έχει σύμβαση με τρεις ηλεκτρολόγους μηχανικούς στο Γιοχάνεσμπουργκ και το πετρέλαιο που έχει φθάνει για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες για πολλές ημέρες. «Το κέντρο δεδομένων είναι ο πυρήνας για την επιβίωση μιας τράπεζας», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του. «Εάν ο κλιματισμός δεν λειτουργεί, οι σέρβερ μπορεί να υπερθερμανθούν, να κλείσουν ανεξέλεγκτα και η επαναλειτουργία τους είναι σωστός εφιάλτης», σύμφωνα με τον ίδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT