Η αναβάθμιση του ρόλου των ορκωτών ελεγκτών

Η αναβάθμιση του ρόλου των ορκωτών ελεγκτών

Πριν από αρκετά χρόνια στην ερώτηση «Με τι ασχολείστε;», υπήρχε μια έκπληξη και απορία στην απάντηση «Είμαι ορκωτός ελεγκτής»

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από αρκετά χρόνια στην ερώτηση «Με τι ασχολείστε;», υπήρχε μια έκπληξη και απορία στην απάντηση «Είμαι ορκωτός ελεγκτής». Και ακολουθούσαν άπειρες διερευνητικές ερωτήσεις σχετικά με το αντικείμενο της εργασίας μας, τον απώτερο στόχο της και τη σημασία αυτής για τις επιχειρήσεις και τους άμεσα ενδιαφερομένους, όπως είναι οι μέτοχοι, οι τράπεζες και κάθε αναγνώστης και αναλυτής των οικονομικών καταστάσεων της εκάστοτε εταιρείας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο υπήρχε μια εικόνα του ορκωτού ελεγκτή να κάθεται μπροστά στα βιβλία και στοιχεία της επιχείρησης για να συγκεντρώσει ελεγκτικά τεκμήρια σχετικά με τα ποσά και τις γνωστοποιήσεις στις οικονομικές καταστάσεις, προκειμένου να διατυπώσει τη γνώμη του/της για το κατά πόσον οι ελεγχόμενες οικονομικές καταστάσεις παρουσιάζουν εύλογα, από κάθε ουσιώδη άποψη, τη χρηματοοικονομική θέση και επίδοση της εταιρείας, ή να «βρει το σφάλμα ή την απάτη»… Ακούγεται απλό. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι διαδικασίες ελέγχου είναι πολύ πιο περίπλοκες, πόσο μάλλον σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον όπου η υγειονομική κρίση και οι γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια μας έχουν φέρει αντιμέτωπους με αλλεπάλληλες νέες προκλήσεις.

Οι προκλήσεις αυτές δεν άφησαν κανέναν αμέτοχο, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στην Ελλάδα. Λέξεις όπως αλλαγή, προσαρμογή, εμπιστοσύνη, διαφάνεια εντάχθηκαν έντονα στην καθημερινότητά μας, και έγινε επιτακτική η ανάγκη να αλλάξουμε και να χαράξουμε τη στρατηγική μιας νέας εποχής. Μια εποχή η οποία βασίζεται μεν στα πλέον καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία, αλλά κυρίως στις εξειδικευμένες γνώσεις, ψηφιακές δεξιότητες και στην ευελιξία και προσαρμοστικότητα των ανθρώπων μας, και συνεχώς απαιτεί την αναβάθμιση του ρόλου μας και του έργου μας ως ελεγκτών.

Πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από το σήμερα για να επιτύχουμε αποτελέσματα που θα συνεχίσουν να δημιουργούν αξία για τις εταιρείες.

Με αφορμή τη διεξαγωγή της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (άλλωστε στη Θεσσαλονίκη είναι και η επαγγελματική μου βάση), όπου συζητήθηκαν τα μεγάλα αναπτυξιακά και οικονομικά ζητήματα της χώρας, η νέα πραγματικότητα στην παγκόσμια οικονομία, το μεταβαλλόμενο περιβάλλον στους τομείς υγείας και ενέργειας, αλλά και οι καλπάζουσες εξελίξεις στην τεχνολογία, αναρωτηθήκαμε όλοι για τις συνέπειες όλων αυτών των προκλήσεων στον επιχειρηματικό χώρο και πώς θα τις αντιμετωπίσουμε. Για εμάς τους ελεγκτές γεννιούνται και άλλα πολλά ερωτήματα για τον πιθανό αντίκτυπο των ζητημάτων αυτών στις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών και πώς θα μπορέσουμε να διεξαγάγουμε τις ελεγκτικές μας εργασίες για να διασφαλίσουμε την ποιότητα του ελέγχου και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των ενδιαφερόμενων μερών. Η απάντηση πιθανότατα θα περιλαμβάνει μια σειρά από ενέργειες με εστίαση σε επενδύσεις για την επιτάχυνση της ανάπτυξης έξυπνης τεχνολογίας και την προσέλκυση στελεχών με καινοτόμες νοοτροπίες που θα συνδυάζουν φρέσκες, διαφορετικές προοπτικές, με στόχο την περαιτέρω αυτοματοποίηση των εφαρμογών πλαισίων ποιότητας στον έλεγχο. Μην ξεχνάμε φυσικά ότι για την επιτυχή μετάβαση στη νέα αυτή εποχή, σημαντικό ρόλο έχει η νέα γενιά. Βλέπουμε νέες γυναίκες και άνδρες με έμφυτη τη χρήση των ψηφιακών μέσων που εύκολα ελίσσονται και προσαρμόζονται σε αυτό το ευμετάβλητο, γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον, και ολοένα προσελκύονται από το επάγγελμα του ορκωτού ελεγκτή.

Τίποτα δεν είναι απλό στον κόσμο μας σήμερα. Οι κατευθυντήριες αρχές, που ήταν κάποτε σημαντικές και είχαν νόημα, έχουν πλέον διαφοροποιηθεί και οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις αλλάζουν εν ριπή οφθαλμού. Οταν οι κανόνες του παιχνιδιού δεν είναι πλέον προφανείς, ως ελεγκτές πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από το σήμερα για να επιτύχουμε αποτελέσματα που θα συνεχίσουν να δημιουργούν αξία για τις εταιρείες, τους ανθρώπους μας, τα ενδιαφερόμενα μέρη και τις κοινότητες όπου ζούμε και εργαζόμαστε, μέσα από το χτίσιμο εμπιστοσύνης και την επίτευξη βιώσιμων αποτελεσμάτων. Είναι υποχρέωσή μας.

* Η κ. Κέλλυ Παρτάλα είναι Senior Manager, Head of Assurance στο γραφείο Θεσσαλονίκης, PwC Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή