Η Ελλάδα, μεταξύ των επτά οικονομικών θαυμάτων του πλανήτη

Η Ελλάδα, μεταξύ των επτά οικονομικών θαυμάτων του πλανήτη

Τι αναφέρει σε άρθρο του στους Financial Times ο Ρουσίρ Σάρμα, πρόεδρος του Rockefeller International

1' 35" χρόνος ανάγνωσης

H Eλλάδα περιλαμβάνεται μεταξύ των επτά χωρών του κόσμου με αξιοσημείωτες οικονομικές επιδόσεις, σημειώνει σε άρθρο του στους Financial Times ο Ρουσίρ Σάρμα, πρόεδρος του Rockefeller International. Τα επτά θαύματα του κόσμου, σύμφωνα με τον τίτλο του άρθρου, ξεχωρίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο για τα οικονομικά τους επιτεύγματα, σε μια περίοδο που επικρατεί η απόλυτη απαισιοδοξία, λόγω ύφεσης και πληθωρισμού.

Εκτός της Ελλάδας, τον κατάλογο συμπληρώνουν το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Ινδία, η Πορτογαλία, η Σαουδική Αραβία και η Ιαπωνία. Οπως επισημαίνει ο αρθρογράφος των Financial Times, οι χώρες που περιλαμβάνονται στη λίστα με τα σύγχρονα οικονομικά θαύματα χαρακτηρίζονται από σχετικά ισχυρή ανάπτυξη, μέτρια επίπεδα πληθωρισμού και υψηλές αποδόσεις – σε αντίθεση με την παγκόσμια τάση.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Ρουσίρ Σάρμα υπογραμμίζει πως η χώρα ανακάμπτει και έχει λάβει ιδιαίτερα μεγάλη ώθηση από τις ξένες επενδύσεις και τον τουρισμό, ο οποίος λόγω COVID είχε φτάσει στο 15% του ΑΕΠ, από 20%. Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν φτάσει στο 50%, ενώ πλέον το ποσοστό αυτό έχει καταγράψει απίστευτη μείωση και διαμορφώνεται σε λιγότερο από 10%. Η ανάπτυξη της χώρας ξεπερνάει το 4%, ενώ ο πληθωρισμός υποχωρεί γρήγορα, γεγονός που οδηγεί τη χώρα σε οικονομική ανάκαμψη.

Ο Ρουσίρ Σάρμα σημειώνει πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Πορτογαλία –που επίσης περιλαμβάνεται στη λίστα του με τα οικονομικά θαύματα– βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης έχοντας μειώσει τα ελλείμματά τους, ενώ είναι λιγότερο εκτεθειμένες στις αναταράξεις της εφοδιαστικής αλυσίδας που σχετίζονται με τη Ρωσία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο επίλογος του άρθρου, με τον συγγραφέα να διαπιστώνει πως, παρά τα σημαντικά επιτεύγματα, οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να χάσουν τη δυναμική τους αν υπάρξει κάποια αλλαγή στην ηγεσία, στην πολιτική που εφαρμόζεται ή αν επικρατήσει εφησυχασμός.

Σε κάθε περίπτωση, χάρη στις υφιστάμενες συνθήκες, η Ελλάδα, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Ινδία, η Πορτογαλία, η Σαουδική Αραβία και η Ιαπωνία έχουν αναδειχθεί σε νικητές εν μέσω μιας περιόδου διεθνούς ανησυχίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT