Ο ΟΟΣΑ «βλέπει» ύφεση σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης

Ο ΟΟΣΑ «βλέπει» ύφεση σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης

Βαρύ θα είναι το τίμημα του πολέμου για την Ευρωζώνη σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, που προειδοποιεί πως πολλές χώρες-μέλη της θα διολισθήσουν σε ύφεση στη διάρκεια των χειμερινών μηνών και ενδεχομένως θα παραμείνουν σε ύφεση όλο το 2023

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαρύ θα είναι το τίμημα του πολέμου για την Ευρωζώνη σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, που προειδοποιεί πως πολλές χώρες-μέλη της θα διολισθήσουν σε ύφεση στη διάρκεια των χειμερινών μηνών και ενδεχομένως θα παραμείνουν σε ύφεση όλο το 2023. Ανάμεσά τους η Γερμανία, που ήδη δέχεται καίριο πλήγμα από την ενεργειακή κρίση και τη διακοπή της παροχής ρωσικού αερίου και σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ θα δει το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 0,7% μέσα στο επόμενο έτος.

Σε έκθεσή του με τίτλο «Πληρώνοντας το τίμημα του πολέμου», ο διεθνής οργανισμός προειδοποιεί πως η ύφεση θα έχει μεγαλύτερο βάθος και διάρκεια αν η Ρωσία μειώσει περαιτέρω την παροχή ενέργειας, κάτι που έχει ήδη δρομολογηθεί. Προβλέπει απότομη προσγείωση της ανάπτυξης της Ευρωζώνης σε ένα ισχνό 0,3% το επόμενο έτος.

Η Γερμανία θα δει το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 0,7% μέσα στο επόμενο έτος.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ακόμη και με τα υφιστάμενα επίπεδα πληρότητας των ταμιευτήρων φυσικού αερίου στην Ευρώπη, περίπου στο 80% με 90% δηλαδή, δεν θα επαρκούν για να κινήσουν την οικονομία της Ευρωζώνης για έναν συνήθη ευρωπαϊκό χειμώνα. Σε περίπτωση βαρύτερου χειμώνα, θα επιδεινωθεί η ανεπάρκεια ενέργειας με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν περαιτέρω οι τιμές του φυσικού αερίου, όπως επίσης το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση που η Ε.Ε. δεν καταφέρει να εξασφαλίσει ενεργειακούς πόρους από άλλους προμηθευτές.

Στην περίπτωση αυτή ο ΟΟΣΑ πιθανολογεί αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 50% σε παγκόσμιο επίπεδο από το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους και παράλληλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά 10%. Εκτιμά πως το σοκ θα έχει διάρκεια τουλάχιστον ενός έτους και θα μειώσει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα.

Ιδιαίτερη μνεία κάνει ο διεθνής οργανισμός για την Ιταλία, που εκτιμά ότι στο σύνολο του τρέχοντος έτους θα σημειώσει ανάπτυξη 3,4%, αλλά θα γνωρίσει απότομη επιβράδυνση σε ένα ισχνό 0,4% το 2023. Ερωτώμενος σχετικά με το μήνυμα του ΟΟΣΑ στη νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές της Κυριακής και προβληματίζει τις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Ματίας Κόρμαν, τόνισε πως «στην παρούσα συγκυρία το καλύτερο είναι να διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς αλληλεγγύης με την υπόλοιπη Ευρώπη». Οσον αφορά την παγκόσμια οικονομία, ο ΟΟΣΑ υπολογίζει πως η ανάπτυξη θα είναι 3% φέτος, αλλά θα επιβραδυνθεί στο 2,2% το επόμενο έτος, ενώ από 2,5% που ήταν η εκτίμησή του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2022, τώρα την υπολογίζει στο 1,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή