Εργοστάσιο ημιαγωγών από Intel στην Ιταλία

Εργοστάσιο ημιαγωγών από Intel στην Ιταλία

Εν εξελίξει οι διαπραγματεύσεις – Επίσημες ανακοινώσεις αφού ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και αναδειχθεί η νέα ιταλική κυβέρνηση

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απερχόμενη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και ο αμερικανικός κολοσσός Intel επέλεξαν την πόλη Βιγκάσιο στη βορειοανατολική περιοχή του Βένετο στην Ιταλία ως την προτιμώμενη τοποθεσία για ένα νέο εργοστάσιο κατασκευής ημιαγωγών (τσιπ), αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως ανέφεραν δύο καλά πληροφορημένες πηγές. Σημειώνεται πως η επένδυση της Intel στην Ιταλία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, το οποίο ανακοινώθηκε φέτος τον Μάρτιο, ούτως ώστε να διοχετεύσει έως και 80 δισ. ευρώ με ορίζοντα δεκαετίας για την ανάπτυξη της δυναμικότητάς της στη Γηραιά Ηπειρο. Με μια αρχική επένδυση περίπου 4,5 δισ. ευρώ, που αναμένεται να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, η Intel δήλωσε ότι το ιταλικό εργοστάσιο θα δημιουργήσει 1.500 θέσεις εργασίας, συν επιπλέον 3.500 θέσεις σε προμηθευτές και συνεργάτες, με τις εργασίες να ξεκινούν μεταξύ 2025 και 2027.

Το ιταλικό εργοστάσιο θα λειτουργεί ως προηγμένη μονάδα για τη συσκευασία και τη συναρμολόγηση ημιαγωγών, ενώ θα χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες για τη δημιουργία ημιαγωγών. Ζητώντας να μην κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος, οι πηγές ανέφεραν ότι τα ιταλικά κόμματα είχαν καταλήξει σε μία λεπτομερή και συνολική συμφωνία για το έργο στις αρχές του τρέχοντος μηνός. Ωστόσο, δεν πρόκειται να γίνει δημοσίως επίσημη ανακοίνωση, παρά μόνον αφού ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο μετά το πέρας των εκλογών και την ανάδειξη νέας κυβέρνησης. Από τη δική του πλευρά εκπρόσωπος του αμερικανικού τεχνολογικού ομίλου Intel δεν έκανε κάποιο σχόλιο, διότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις τελούν εν εξελίξει και διεξάγονται υπό μυστικότητα. Ανάλογη ήταν και η στάση του γραφείου του Μάριο Ντράγκι.

Αναφορικά με την τοποθεσία του νέου εργοστασίου στο Βιγκάσιο, αυτό βρίσκεται κοντά στη Βερόνα, στον στρατηγικό αυτοκινητόδρομο και τη σιδηροδρομική γραμμή του Μπρένερ. Επελέγη μεταξύ ενός καταλόγου τοποθεσιών, μία εκ των οποίων ήταν και το Πιεμόντε. Το Βιγκάσιο έχει καλή σύνδεση με τη γειτονική Γερμανία και συγκεκριμένα με την πόλη του Μαγδεμβούργου, όπου η Intel θα κατασκευάσει ακόμη δύο εργοστάσια, πρόσθεσε μια από τις καλά πληροφορημένες πηγές. Η Intel και η κυβέρνηση είχαν επίσης εξετάσει αρχικά τοποθεσίες στις περιοχές της Λομβαρδίας, της Απουλίας και της Σικελίας. Οι στενοί συνεργάτες του Μάριο Ντράγκι στοχεύουν να ξεκινήσουν παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με τους πιθανούς διαδόχους τους, διότι θέλουν να αποφύγουν οποιονδήποτε κίνδυνο να αμφισβητηθεί η συμφωνία από τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, είπαν έγκυρες πηγές. Ακόμη προσέθεσαν πως η επιλογή για την τοποθεσία είναι εξαιρετικά ευαίσθητη πολιτικά, ενώ αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Από πλευράς του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι η Ρώμη είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει έως και το 40% της συνολικής επένδυσης της Intel στην Ιταλία.

Βέβαια, όπως καθίσταται σαφές, η κρατική συμμετοχή στο πρόγραμμα της εταιρείας είναι κάτι που πρέπει απαραίτητα να συζητηθεί με την επόμενη κυβέρνηση, προτού τελικά επισημοποιηθεί οποιαδήποτε συμφωνία. Τα σχετικά ανέφεραν οι προαναφερθείσες πηγές, προσθέτοντας ότι ο Μάριο Ντράγκι θα μπορούσε να αφήσει την επόμενη κυβέρνηση να κάνει την ανακοίνωση. Τέλος, επισημαίνει πως η Ρώμη θέλει να τονώσει την εγχώρια κατασκευή ημιαγωγών, εξ ου και διαπραγματεύεται με τη γαλλοϊταλική ST Microelectronics, τις ταϊβανέζικες MEMC Electronic Materials Inc και TSMC, καθώς και την ισραηλινή Israeli Tower Semiconductor, την οποία αγόρασε η Intel νωρίτερα φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή