Ζητούν από Google και Meta να πληρώνουν για 5G

Ζητούν από Google και Meta να πληρώνουν για 5G

16 όμιλοι τηλεπικοινωνιών προτείνουν οι εταιρείες Ιντερνετ να συμβάλλουν οικονομικά στα έργα υποδομής

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιέσεις έντονες ασκούν οι μεγάλοι όμιλοι τηλεπικοινωνιών της Γηραιάς Ηπείρου, όπως η γερμανική Deutsche Telekom, η γαλλική Orange και η ισπανική Telefonica, καθώς και άλλες 13 επιχειρήσεις του κλάδου, αιτούμενοι να διαμοιραστεί το επαχθές κόστος των νέων δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς μεταξύ των ιδίων και των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι επικαλούνται την κρίση στην ενέργεια, καθώς και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κλιματική αλλαγή, αλλά πρωτίστως το γεγονός πως οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, τύπου Google και Μeta, είναι εκείνες οι οποίες γεννούν την τεράστια κίνηση δεδομένων στα δίκτυά τους. Αξίζει να σημειωθεί, όπως κατ’ αποκλειστικότητα αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ότι η έκκληση αυτή διατυπώνεται στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αμφοτέρους τους κλάδους και ενόψει προτάσεως οδηγίας. Ενδεχομένως, αν μία τέτοια πρόταση λάμβανε τη μορφή νόμου, θα αναγκάζονταν οι όμιλοι υψηλής τεχνολογίας να συμβάλουν οικονομικά στην ανάπτυξη δικτύων 5ης γενεάς, αλλά και καλωδίων οπτικών ινών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως χαρακτηριστικά τόνισαν στη συναφή δήλωσή τους οι διευθύνοντες σύμβουλοι των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ο τομέας τους επενδύει κεφάλαια σχεδόν 50 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση για έργα υποδομών και χρειάζεται περισσότερη χρηματοδότηση και επειγόντως.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες διατυπώνουν την έκκληση στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που ετοιμάζει η Ε.Ε. με αμφοτέρους τους κλάδους και ενόψει προτάσεως οδηγίας.

«Tο κόστος των έργων σχεδιασμού και κατασκευής αυξάνεται. Οι τιμές για τα καλώδια οπτικών ινών, για παράδειγμα, είχαν σχεδόν διπλασιαστεί το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ομοίως, οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και στις τιμές άλλων εισροών πλήττουν επίσης τις δραστηριότητές», επισήμαναν. «Η έγκαιρη δράση είναι απαραίτητη. Η Ευρώπη έχασε πολλές από τις ευκαιρίες που προσφέρει η σύνδεση στο Διαδίκτυο, που χρησιμοποιείται από το καταναλωτικό κοινό. Πρέπει τώρα να ενδυναμώσει γρήγορα την παρουσία της για να προχωρήσει στην εποχή του μετασύμπαντος». Συν τοις άλλοις, υπογράμμισαν πως για να μπορέσει να συμβεί κάτι τέτοιο και να είναι βιώσιμο με την πάροδο του χρόνου, «πιστεύουμε ότι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί κίνησης θα πρέπει να συμβάλουν δίκαια στο σημαντικό κόστος που επιβάλλουν επί του παρόντος στα ευρωπαϊκά δίκτυα». Αλλοι υπογράφοντες την εν λόγω έκκληση είναι οι Vodafone, Bouygues Telecom, KPN, BT Group, TIM Group, Telia Company, Fastweb και Altice Portugal. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ, όπως η Google της μητρικής Alphabet, η Meta και το Netflix, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της κίνησης στο Διαδίκτυο και θα πρέπει να αναλάβουν μέρος του κόστους της αναβάθμισης της υποδομής. Οπως είναι αναμενόμενο, οι εν λόγω τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν απορρίψει τα αιτήματα αυτά, διατεινόμενοι πως ήδη επενδύουν σε εξοπλισμό και τεχνολογίες για να προσφέρουν στους ανά τον πλανήτη χρήστες των υπηρεσιών τους περιεχόμενο με ακόμη πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT