Προβληματίζει τις αγορές η ενίσχυση του δολαρίου

Προβληματίζει τις αγορές η ενίσχυση του δολαρίου

1' 35" χρόνος ανάγνωσης

Νευρικότητα και αστάθεια επικράτησαν χθες στις αγορές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς προβλέπουν περαιτέρω επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων τόσο από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα όσο και από την Τράπεζα της Αγγλίας και εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις τους στην ανάπτυξη.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς, οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την αμερικανική Federal Reserve εξωθούν ανοδικά το δολάριο, πλήττοντας όμως έτσι τα κέρδη των αμερικανικών πολυεθνικών και το διεθνές εμπόριο δεδομένου του μεγάλου όγκου των συναλλαγών που γίνονται στο αμερικανικό νόμισμα.

Σχολιάζοντας σχετικά στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο Μάικλ Γουίλσον, αναλυτής της Morgan Stanley, επισημαίνει πως «ιστορικά η μεγάλη ενίσχυση του δολαρίου έχει οδηγήσει κάθε φορά σε κάποιο είδος οικονομικής ή χρηματοπιστωτικής κρίσης».

Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου διαμορφώθηκε χθες σε 0,9644 δολ.

Αντανακλώντας την ανησυχία, οι μετοχές και τα ομόλογα υποχώρησαν χθες, ενώ ανοδικά κινήθηκε το κόστος δανεισμού των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών χωρών. Ειδικότερα στην Ιταλία η εκλογική νίκη της Ακροδεξιάς οδήγησε σε άνοδο το κόστος δανεισμού της χώρας, με τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του ιταλικού δημοσίου να φθάνουν στο 4,5% σημειώνοντας άνοδο 14 μονάδων βάσης.

Την ίδια ανοδική πορεία ακολούθησαν οι αποδόσεις των ομολόγων της Βρετανίας, καθώς το πρόγραμμα μειώσεων φόρων και αυξήσεων δαπανών που δρομολογεί η νέα κυβέρνηση προκαλεί ανησυχία για την πορεία της βρετανικής οικονομίας. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό εξωστρεφών επιχειρήσεων συχνά ωφελουμένων από την υποτίμηση της στερλίνας, σημείωνε στη διάρκεια της συνεδρίασης μικρές απώλειες 0,72%, αλλά λίγο πριν από το κλείσιμο γύρισε οριακά σε θετικό πρόσημο με κέρδη 0,03%. Με μικρές απώλειες 0,46% έκλεισε ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης, με τη γερμανική ενεργειακή RWE να σημειώνει πτώση 3,36%. Παράλληλα ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με μικρές απώλειες 0,24%, με τη μετοχή του ομίλου εταιρειών κοινής ωφελείας και ενέργειας Veolia να χάνει 3,19%. Το ευρώ υποχώρησε, άλλωστε, περαιτέρω έναντι του δολαρίου χάνοντας 0,46% της αξίας του, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται σε 0,96448 δολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT