Το ισχυρό δολάριο ωφελεί τις ΗΠΑ, όχι τη διεθνή οικονομία

Το ισχυρό δολάριο ωφελεί τις ΗΠΑ, όχι τη διεθνή οικονομία

Όσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα, τόσο περισσότεροι αγοράζουν δολάρια

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αποφασιστικότητα της Fed να συντρίψει τον πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια αποδεικνύεται οδυνηρή για τον υπόλοιπο κόσμο. Οι αυξήσεις των επιτοκίων ενισχύουν την αξία του δολαρίου, του κύριου νομίσματος για το μεγαλύτερο μέρος των παγκοσμίων εμπορικών συναλλαγών, και προκαλούν οικονομικές αναταράξεις σε πλούσιες και φτωχές χώρες.

Στη Βρετανία και σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, η ενδυνάμωση του δολαρίου συμβάλλει στην περαιτέρω αναθέρμανση του ήδη υψηλού πληθωρισμού. Τη Δευτέρα, η βρετανική λίρα έφτασε σε ναδίρ προς το δολάριο, διότι οι επενδυτές δεν ενθουσιάστηκαν με το σχέδιο φοροαπαλλαγών της κυβέρνησης. Στη Νιγηρία και στη Σομαλία, όπου ήδη ελλοχεύει ο κίνδυνος της πείνας, το ισχυρό δολάριο ανεβάζει τις τιμές των εισαγόμενων τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων. Το ισχυρό δολάριο ωθεί την Αργεντινή, την Αίγυπτο και την Κένυα πιο κοντά στη χρεοκοπία και αποκαρδιώνει όσους ξένους επενδυτές σκέφτονται να τοποθετήσουν κεφάλαια σε αναδυόμενες αγορές όπως η Ινδία και η Νότια Κορέα.

«Για τον υπόλοιπο κόσμο είναι μια ζημιογόνος κατάσταση», παρατηρεί ο Εσβάρ Πράσαντ, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλ και συγγραφέας πολλών βιβλίων για τα νομίσματα. Ταυτόχρονα, η Fed δεν έχει άλλη επιλογή από το να ενεργήσει επιθετικά για να ελέγξει τον πληθωρισμό. «Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα δυνητικά πολύ χειρότερα», συμπλήρωσε.

Οι πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ουάσιγκτον έχουν ευρεία επίπτωση. Το δολάριο είναι το παγκόσμιο νόμισμα, που χρησιμοποιούν πολυεθνικές εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται, για να τιμολογήσουν αγαθά και να διακανονίσουν λογαριασμούς. Η ενέργεια και τα τρόφιμα τιμολογούνται σε δολάρια όταν αγοράζονται και πωλούνται στην παγκόσμια αγορά. Το ίδιο και μεγάλο μέρος του χρέους που οφείλουν οι αναπτυσσόμενες χώρες. Περίπου το 40% των παγκόσμιων συναλλαγών γίνεται σε δολάρια, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Και τώρα, η αξία του δολαρίου σε σύγκριση με άλλα σημαντικά νομίσματα ανήλθε σε ρεκόρ δεκαετιών. Το ευρώ πρώτη φορά μετά το 2002 έφθασε σε ισοτιμία 1/1 τον Ιούνιο, ενώ το ισχυρό δολάριο χτυπάει καίρια και άλλα νομίσματα, όπως το ρεάλ, το γουόν και το τυνησιακό δηνάριο.

Συνέβησαν διαδοχικές κρίσεις, που συγκλόνισαν τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της πανδημίας, της ασφυξίας στην εφοδιαστική αλυσίδα, της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των κλιματικών καταστροφών, που έθεσαν σε κίνδυνο τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων και ενέργειας. Σε έναν ανήσυχο κόσμο, το δολάριο ήταν παραδοσιακά σύμβολο σταθερότητας και ασφάλειας. Οσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα, τόσο περισσότεροι αγοράζουν δολάρια.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή