Εκταμίευση δόσης 21 δισ. ευρώ με μηνύματα προς Ρώμη από την Κομισιόν

Εκταμίευση δόσης 21 δισ. ευρώ με μηνύματα προς Ρώμη από την Κομισιόν

Η Ιταλία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μεταρρύθμιση πολλών τομέων και η νέα κυβέρνηση πρέπει να μείνει πιστή στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα. Αυτό ήταν το μήνυμα που απηύθυνε χθες η Κομισιόν στη Ρώμη

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιταλία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μεταρρύθμιση πολλών τομέων και η νέα κυβέρνηση πρέπει να μείνει πιστή στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα. Αυτό ήταν το μήνυμα που απηύθυνε χθες η Κομισιόν στη Ρώμη, συνοδεύοντας με αυτό την εκταμίευση δόσης ύψους 21 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια για την Ιταλία. Oπως τόνισε η Κομισιόν, η Ιταλία έχει ήδη καταγράψει πρόοδο σε 45 σημαντικά σημεία και σε τομείς όπως η απασχόληση στον δημόσιο τομέα, οι δημόσιες προμήθειες, οι φορολογικές αρχές, η διδασκαλία και η παροχή υπηρεσιών υγείας και οι επιτυχίες αυτές της κατοχυρώνουν το δικαίωμα να αντλήσει νέα κεφάλαια από το πρόγραμμα των 192 δισ. ευρώ.

«Συγχαρητήρια, λοιπόν, Ιταλία!», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και προσέθεσε πως «η Κομισιόν είναι στο πλευρό σου στην πορεία σου προς την ανάκαμψη». Τα συγχαρητήρια δεν κρύβουν πάντως την ανησυχία των Βρυξελλών για τη στάση που θα τηρήσει η νέα κυβέρνηση στη Ρώμη, δεδομένου ότι μετά την εκλογική της νίκη την Κυριακή αναμένεται να είναι νέα πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι.

Προεκλογικά η Μελόνι είχε μιλήσει για αναθεώρηση και τροποποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Ιταλίας, βάσει του οποίου η Ρώμη έχει εξασφαλίσει την πρόσβασή της στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Κομισιόν εκτιμά, δικαιολογημένα, πως η συνεννόηση με μια ακροδεξιά λαϊκιστική κυβέρνηση στη Ρώμη θα είναι πολύ πιο δύσκολη από οποιαδήποτε συνεννόηση με τον προκάτοχο της κ. Μελόνι και πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Και βέβαια δεν ήταν μόνον η πρόεδρος της Κομισιόν που κάλεσε τη Ρώμη να μείνει προσηλωμένη στο πρόγραμμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο επίτροπος Οικονομίας και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι, που επίσης επικαλούμενος τις έως τώρα επιτυχίες του ιταλικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος κάλεσε τη νέα κυβέρνηση «να διασφαλίσει πως θα αρπάξει αυτή την ευκαιρία». Σημειωτέον ότι η Ιταλία έχει ήδη λάβει περίπου 46 δισ. ευρώ, άλλα ως δάνεια και άλλα ως εγγυήσεις. Η τελευταία δόση από τα κεφάλαια που έχουν εγκριθεί για τη Ρώμη και η οποία πρέπει και πάλι να πάρει την τελική έγκριση από την Ε.Ε., πρόκειται να επενδυθεί σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες πέμπτης γενιάς, ο τουρισμός και η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή