Διακόσια σχέδια υψηλής τεχνολογίας «τρέχει» το hub καινοτομίας της Pfizer

Διακόσια σχέδια υψηλής τεχνολογίας «τρέχει» το hub καινοτομίας της Pfizer

Εως το τέλος του 2023 το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα απασχολεί 500 εργαζομένους

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας στο δυναμικό του 420 άτομα και με στόχο αυτά να φθάσουν τα 500 έως το τέλος του 2023, το κέντρο ψηφιακής καινοτομίας της Pfizer (CDI) στη Θεσσαλονίκη «τρέχει» πάνω από 200 projects υψηλής τεχνολογίας (κβαντική υπολογιστική, μηχανική μάθηση κ.ά.), πολλά εκ των οποίων συμβάλλουν στην επίσπευση της έρευνας και ανακάλυψης φαρμάκων, στην παγκόσμια ανάπτυξη προϊόντων, αλλά και στη βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Σε εκδήλωση για τη διετή πορεία του CDI, ο Νίκο Γκαριμπόλντι, επικεφαλής του κέντρου ψηφιακής καινοτομίας της Pfizer, ανέφερε πως ενώ o αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την πρόσληψη 200 ατόμων, σήμερα στο κέντρο ψηφιακής καινοτομίας απασχολούνται 420 άτομα. Μέχρι το τέλος του 2022 αυτοί θα αυξηθούν σε 450, φθάνοντας τους 500 έως το τέλος του 2023.

Η εταιρεία έχει δεχθεί 20.000 βιογραφικά επιστημόνων, με τον κ. Γκαριμπόλντι να τονίζει ότι υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από επιστήμονες για να εργαστούν στο CDI. Το 75% των εργαζομένων έχει μεταπτυχιακό, το 87% έχει ειδίκευση στον, πολύ δημοφιλή, κλάδο των STEM (επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική, μαθηματικά), ενώ το 35% είναι γυναίκες, όταν ο μέσος όρος στις επιχειρήσεις κινείται στο 15%. Παράλληλα, 15% όσων προσλήφθηκαν ζούσαν στο εξωτερικό, ανάμεσα σε αυτούς και Ελληνες. Κάνοντας έναν απολογισμό της διετούς πορείας του CDI, ο κ. Γκαριμπόλντι τόνισε πως η Pfizer έχει ως προτεραιότητα την ψηφιακή τεχνολογία για να στηρίξει την ανακάλυψη φαρμάκων, τη δημιουργία μοντέλων πρόβλεψης για την παραγωγή φαρμάκων, τη βελτίωση της επικοινωνίας του γιατρού με τον ασθενή κ.ά. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο εμβόλιο του κορωνοϊού, λέγοντας πως 14.000 ασθενείς συμμετείχαν σε κλινικές δοκιμές που έγιναν σε 150 μονάδες διαφόρων χωρών. «Μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, το συντονίσαμε αυτό, με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο». Βασικός λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε η Θεσσαλονίκη ήταν το ταλέντο, το υψηλό επίπεδο των πανεπιστημίων, το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, η ισχυρή ψηφιακή πολιτική, αλλά και η γεωγραφική της θέση, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση, και διευκολύνει την επικοινωνία σε διαφορετικές γεωγραφικές ζώνες. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, κάθε μία θέση που δημιουργείται στο κέντρο θα αποδίδει 2,3 θέσεις στην ελληνική οικονομία, ενώ μέχρι το 2030 το κέντρο προβλέπεται να ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 486 εκατ. ευρώ.

Το 75% των εργαζομένων έχει μεταπτυ- χιακό και 15% όσων προσλήφθηκαν ζούσαν στο εξωτερικό, ανάμεσα σε αυτούς και Ελληνες.

Ισχυρές είναι και οι συνεργασίες που έχει αναπτύξει την τελευταία διετία το CDI για την υλοποίηση διαφόρων projects, τόσο με πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Πατρών, όσο και με ερευνητικά κέντρα όπως το ΕΚΕΤΑ. Σημειώνεται μάλιστα πως αυτά επιλέχθηκαν έπειτα από αξιολόγηση περισσότερων των 100 ερευνητικών ομάδων. Ενδεικτικά, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με το CDI αναπτύσσει μία εφαρμογή που αξιοποιεί τη φωνή για τη συνεχή παρακολούθηση και τη διάγνωση ασθενών που έχουν προβλήματα, όπως είναι το αναπνευστικό. Ο Σωτήρης Νικολετσέας, καθηγητής, διευθυντής εργαστηρίου IoT-Lab στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, επισήμανε πως τέτοιες συνέργειες μπορούν να καλύψουν το κενό που υπάρχει μεταξύ της επιστημονικής έρευνας και των λύσεων που υιοθετούν οι επιχειρήσεις. Το CDI έχει ενώσει τις δυνάμεις του και με το ΕΚΕΤΑ για τη δημιουργία μιας έξυπνης εφαρμογής, του ευφυούς πράκτορα, που θα επιτρέπει την αυτοματοποιημένη επικοινωνία μεταξύ ασθενών και επαγγελματιών υγείας. Εκτός από τα πανεπιστήμια, η Pfizer πραγματοποιεί άνοιγμα προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις μέσα και από διαγωνισμούς αλλά και προγράμματα επιτάχυνσης, όπως το start4health, αναπτύσσοντας παράλληλα συνεργασίες με startups του κλάδου, όπως η Docandu, η e-Nios καθώς και η Medoid AI.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή