Τρεις κρατικές τράπεζες της Τουρκίας διακόπτουν πληρωμές με το ρωσικό Mir

Τρεις κρατικές τράπεζες της Τουρκίας διακόπτουν πληρωμές με το ρωσικό Mir

Προηγήθηκαν πιέσεις της Ουάσιγκτον, που καλούσε την Αγκυρα να μην αποτελέσει όχημα για να παρακάμπτει η Μόσχα τις κυρώσεις της Δύσης

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό την εντεινόμενη πίεση της Ουάσιγκτον, τρεις μεγάλες κρατικές τράπεζες της Τουρκίας ανακοίνωσαν χθες ότι δεν θα διενεργούν πλέον πληρωμές μέσω του ρωσικού συστήματος Mir. Πρόκειται για τις μεγάλες τουρκικές τράπεζες Halkbank, VakifBank και Ziraat Bank, που διέκοψαν τη σύνδεσή τους με το ρωσικό σύστημα την Τρίτη το βράδυ. Είχε προηγηθεί μία εβδομάδα νωρίτερα ανάλογη κίνηση από δύο ιδιωτικές τουρκικές τράπεζες, τις Isbank και DenizBank.

Οπως επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, έχουν προηγηθεί επίμονες πιέσεις της Ουάσιγκτον, που καλούσε την Αγκυρα να μην αποτελέσει όχημα μέσω του οποίου θα παρακάμψει η Μόσχα τις κυρώσεις της Δύσης. Η Αγκυρα υποστήριζε έως τώρα πως το σύστημα Mir χρησιμοποιείται από Ρώσους τουρίστες για την πληρωμή αγορών και ξενοδοχείων. Πράγματι, ο τουριστικός τομέας της Τουρκίας είχε προβάλει τη μεγαλύτερη αντίσταση στις πιέσεις της Ουάσιγκτον, καθώς οι Ρώσοι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα ξένων που επισκέπτονται την Τουρκία. Ωστόσο, οι δυτικές οικονομίες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία εξέφραζαν επίμονα ανησυχία ότι το επίμαχο σύστημα διευκολύνει τη Μόσχα και παράλληλα εξυπηρετεί τη χρηματοδότηση παράνομων δραστηριοτήτων. Η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει όσες τράπεζες βρίσκονται εκτός ΗΠΑ να μη συνάψουν ούτε να παρατείνουν συμφωνίες με τις εταιρείες του εν λόγω συστήματος πληρωμών, που είναι το ρωσικό ανάλογο των Mastercard και Visa.

Η προειδοποίηση αφορούσε περισσότερο από οποιαδήποτε χώρα την Τουρκία εξαιτίας των επανειλημμένων υποσχέσεων του Τούρκου προέδρου για εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας με τη Μόσχα. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει, άλλωστε, στο παρελθόν εκφράσει ικανοποίηση για τη «σοβαρή πρόοδο» που έχει σημειωθεί ως προς την αύξηση της χρήσης των καρτών Mir στη γειτονική χώρα. Δύο από τις τράπεζες που ανακοίνωσαν τώρα ότι διακόπτουν τις πληρωμές μέσω Mir, και συγκεκριμένα η κρατική Halkbank και η DenizBank, είχαν προσχωρήσει στο εν λόγω σύστημα πληρωμών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Εξάλλου, η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα-μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που δεν έχει υπογράψει τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας και βέβαια δεν επιβάλλει καμία από αυτές. Εχει, άλλωστε, τονίσει επανειλημμένως πως οι τουρκικές τράπεζες θα εξακολουθήσουν να εξυπηρετούν επιχειρήσεις και άτομα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Είναι προφανές ότι την αλλαγή πλεύσης υπαγόρευσαν οι πιέσεις της Ουάσιγκτον και ίσως κυρίως οι κίνδυνοι που διατρέχουν όσες τουρκικές τράπεζες έχουν ενσωματωθεί πλήρως στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των οικονομιών της Δύσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή