ΕΥΑΘ: Υποχώρηση μεγεθών λόγω ενεργειακού κόστους

ΕΥΑΘ: Υποχώρηση μεγεθών λόγω ενεργειακού κόστους

Αμεση επίδραση στα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου της ΕΥΑΘ προκάλεσε η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεση επίδραση στα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου της ΕΥΑΘ προκάλεσε η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους. Σύμφωνα με τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις των πρώτων έξι μηνών της χρονιάς, λόγω της αύξησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας κατά 85%, το κόστος πωλήσεων ενισχύθηκε, σε ετήσια βάση, κατά 25,42%, σε περίπου 29 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, το μεικτό κέρδος υποχώρησε κατά 59%, σε 4,9 εκατ. ευρώ.

Τα μετά φόρων κέρδη περιορίστηκαν σε 9.000 ευρώ, από 5,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ο κύκλος εργασιών περιορίστηκε κατά περίπου 3%, σε 34 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της μειωμένης κατανάλωσης υπηρεσιών οικιακού τιμολογίου. Τα προ φόρων κέρδη της ΕΥΑΘ υποχώρησαν σε 564.000 ευρώ, έναντι 8,5 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ τα μετά φόρων κέρδη περιορίστηκαν σε 9.000 ευρώ, από 5,9 εκατ. ευρώ (-99,85%). Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά περίπου 71%, σε 3,24 εκατ. ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα του ομίλου να διαμορφώνονται (τέλη 2021) σε 91 εκατ. ευρώ.

Η εισηγμένη επιδιώκει να αντιμετωπίσει την αύξηση του ενεργειακού κόστους μέσω τετραπλασιασμού των επενδύσεών της σε ορίζοντα τριετίας και εξορθολογισμού των δαπανών της. Από το 2021 έχει μειώσει τις ενεργειακές καταναλώσεις της κατά 17,2%, ποσοστό που αναμένεται να βελτιωθεί το 2022 λόγω επιπρόσθετων επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι εν λόγω επενδύσεις, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ Ανθιμο Αμανατίδη, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση της επεξεργασίας των λυμάτων, την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας βιοαερίου στα τέλη του 2022, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έως το 2024 και την αξιοποίηση της μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού – θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ). Παράλληλα, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους υλοποιούνται και επενδύσεις εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού του δικτύου διανομής νερού. «Σε μια περίοδο αστάθειας και επάλληλων προκλήσεων σε όλα τα επίπεδα, με κατακόρυφη και για την εταιρεία μας άνοδο του ενεργειακού κόστους, υλοποιούμε ένα πολυεπίπεδο πλάνο επενδύσεων με δράσεις κυκλικής οικονομίας και περιορισμού του ενεργειακού μας αποτυπώματος. Υλοποιούμε ενεργειακά αντίβαρα, έχουμε τετραπλασιάσει τις επενδύσεις μας τα τελευταία τρία χρόνια και, βεβαίως, παραμένει ο στόχος μας για μείωση του υδατικού αποτυπώματός μας κατά 20% και του αποτυπώματος άνθρακα κατά 50% έως το 2030», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Αγις Παπαδόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή