ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Επενδύσεις 138,8 εκατ.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Επενδύσεις 138,8 εκατ.

Σημαντική ήταν η επενδυτική δραστηριότητα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, καθώς το σχετικό πρόγραμμα υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ανερχόμενο σε 138,8 εκατ. ευρώ, έναντι 67,6 εκατ. ευρώ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης

Σημαντική ήταν η επενδυτική δραστηριότητα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, καθώς το σχετικό πρόγραμμα υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ανερχόμενο σε 138,8 εκατ. ευρώ, έναντι 67,6 εκατ. ευρώ. Αυτή την περίοδο η εισηγμένη έχει εστιάσει στην ολοκλήρωση της κατασκευής του αιολικού πάρκου, δυναμικότητας 330 MW στην περιοχή του Καφηρέα στην Εύβοια. Το πάρκο αυτό αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2022 ή το αργότερο στις αρχές του 2023, αυξάνοντας την εγκατεστημένη ισχύ της εταιρείας από 895,3 MW σε 1.225,3 MW.

Μέχρι το τέλος του 2023 αναμένεται επίσης να προστεθούν στο χαρτοφυλάκιο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή τα φωτοβολταϊκά πάρκα της Φωκίδας (110 MW) και του Κοσσού στην περιοχή της Ξάνθης (72 MW). Οι τρεις αυτές επενδύσεις αντιπροσωπεύουν συνολική επένδυση άνω των 650 εκατ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να αφορά το αιολικό πάρκο της Εύβοιας, ύψους 555 εκατ. ευρώ. Η επόμενη (χρονικά) μεγάλη επένδυση της εισηγμένης θα είναι το υδροηλεκτρικό έργο της Αμφιλοχίας, μεγέθους 680 MW, το κόστος του οποίου αναμένεται να προσεγγίσει τα 650 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές 2026.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της διοίκησης είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να πετύχει την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε 3,3 GW έως το τέλος του 2025, ενώ έως το 2029 το επενδυτικό πρόγραμμα, συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, προβλέπει την αύξηση της ισχύος σε 6,4 GW. Κατά την τρέχουσα χρήση η διοίκηση κάνει λόγο για λειτουργικά κέρδη της τάξεως των 160-170 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αυξηθούν σε 700 εκατ. ευρώ ετησίως, όταν ολοκληρωθεί το επενδυτικό πρόγραμμα προς το τέλος της δεκαετίας.

Υπερδιπλασιάστηκαν το πρώτο εξάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου η εταιρεία πέτυχε την κατά 17% αύξηση των καθαρών κερδών από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, που ανήλθαν σε 33,7 εκατ. ευρώ, έναντι 28,5 εκατ. ευρώ πέρυσι (χωρίς να υπολογίζεται η περυσινή αποεπένδυση ύψους 95 εκατ. ευρώ από την αγορά των ΗΠΑ, που είχε αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα). Αντίστοιχα, τα έσοδα ανήλθαν σε 267 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 98%. Ειδικότερα, τα έσοδα από πωλήσεις ενέργειας αυξήθηκαν σε 122,4 εκατ. ευρώ (από 95,8 εκατ. ευρώ), τα έσοδα από τον τομέα των κατασκευών ανήλθαν σε 24,3 εκατ. ευρώ (από 6,5 εκατ. ευρώ πέρυσι), ενώ τα έσοδα από τη διεθνή εμπορία ενέργειας ανήλθαν σε 120,9 εκατ. ευρώ, έναντι 26,6 εκατ. ευρώ, λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη EBITDA από συνεχιζόμενες δραστηριότητες του ομίλου σημείωσαν επίσης μεγάλη αύξηση κατά 40,8%, σε 95,7 εκατ. ευρώ.

Αυτή την περίοδο η διοίκηση του ομίλου βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον αυστραλιανό επενδυτικό όμιλο First Sentier, αναφορικά με το ενδεχόμενο πώλησης της εισηγμένης. Αν οι σχετικές συζητήσεις στεφθούν με επιτυχία, θα υπάρξει και δημόσια πρόταση που θα απευθυνθεί προς το σύνολο των μετόχων της εταιρείας. Εν ολίγοις, δεν θα πωληθούν μόνο μεμονωμένα «πακέτα» μεγαλομετόχων. Στόχος της διοίκησης είναι να «διαχυθούν» τα κέρδη από την ανάπτυξη και τις προοπτικές της εταιρείας σε όλο το επενδυτικό κοινό. Τυχόν εξελίξεις, θετικές ή αρνητικές, θα πρέπει να αναμένονται εντός του Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT