Μετά το Brexit και η Τρας έπληξε το χρηματιστήριο του Λονδίνου

Μετά το Brexit και η Τρας έπληξε το χρηματιστήριο του Λονδίνου

Κινδυνεύει να χάσει την πρωτοκαθεδρία του στην Ευρώπη από το Παρίσι

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Λονδίνο κινδυνεύει να υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα από εκείνο του Brexit και να χάσει την πρωτοκαθεδρία που κατέχει ως μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά μετοχών παραχωρώντας τη θέση του στο Παρίσι. Αιτία, η κρίση εμπιστοσύνης στους βρετανικούς τίτλους, η ραγδαία πτώση της στερλίνας και των βρετανικών ομολόγων που προκάλεσε η νέα κυβέρνηση της Λιζ Τρας με την οικονομική της ατζέντα και τα παράτολμα σχέδια για μείωση των φόρων στους πλουσιότερους και εκτεταμένη αύξηση του δανεισμού.

Η υποχώρηση των μετοχών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου έχει μειώσει τη συνολική κεφαλαιοποίηση των εταιρειών του, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η διαφορά που το χωρίζει από την κύρια ανταγωνίστριά του, τη γαλλική πρωτεύουσα. Με την κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου στο αντίστοιχο των 2,46 τρισ. δολ., η απόσταση του Λονδίνου από εκείνη της γαλλικής αγοράς έχει περιοριστεί σε 133 δισ. δολ., που αποτελεί σχεδόν ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη του Bloomberg. Η διαφορά αυτή ανάμεσα στην κεφαλαιοποίηση των δύο χρηματιστηρίων υπήρξε μικρότερη μόνο μία φορά στο παρελθόν. Ηταν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους όταν η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία του δείκτη FTSE 100, η BHP Group, έφυγε από το Λονδίνο.

Η διαφορά ανάμεσα στη βρετανική και τη γαλλική αγορά μειώνεται διαρκώς από τον Ιούνιο του 2016 και το δημοψήφισμα του Brexit. Στάθηκε, όμως, καθοριστική η αναταραχή που προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση της κ. Τρας. Οπως επισημαίνει η Σουζάνα Στρίτερ, αναλύτρια επενδύσεων και αγορών στην Hargreaves Lansdown, «η κυριαρχία του Λονδίνου ως πρώτου ευρωπαϊκού κέντρου διαπραγμάτευσης μετοχών είχε αρχίσει να θαμπώνει ακόμη και πριν από την τελευταία αυτή κρίση εμπιστοσύνης και την πτώση της στερλίνας καθώς ο αντίκτυπος του Brexit εξακολουθεί να επηρεάζει το κλίμα στην αγορά». Η ίδια προσθέτει, όμως, πως «με την ανησυχία που επικρατεί για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τρας στην οικονομία, εξανεμίζεται κάθε αισιοδοξία». Αναλυτές της Jefferies εκφράζουν, άλλωστε, την εκτίμηση ότι η παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας στην αγορά ομολόγων απλώς «κερδίζει χρόνο», σταθεροποιώντας τη στερλίνα σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τα βρετανικά νοικοκυριά από μια περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών τους και τους βρετανικούς τίτλους από μια νέα πτώση.

Η υποχώρηση των μετοχών στη βρετανική αγορά έχει μειώσει τη συνολική κεφαλαιοποίηση των εταιρειών.

Η υποχώρηση που έχει σημειώσει η στερλίνα μετά το δημοψήφισμα του Brexit ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη μείωση της αξίας των μετοχών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Εχει καταστήσει φτηνότερες τις βρετανικές επιχειρήσεις και πιο ελκυστικές σε ξένες εταιρείες που ενδιαφέρονται να τις εξαγοράσουν. Ετσι το Λονδίνο αποτελεί πλέον πρόσφορο έδαφος για εξαγορές. Παράλληλα, όμως, το Λονδίνο έχει χάσει τη θέση του και ως προς τον αριθμό των εταιρειών που προχωρούν στην πρώτη τους εισαγωγή σε χρηματιστήριο. Από την αρχή του έτους αντλήθηκε μόλις 1,38 δισ. δολ. από τις αρχικές δημόσιες εγγραφές στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ποσό που αντιπροσωπεύει το 14% του συνόλου στην Ευρώπη.

Οπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία του Boomberg, είναι το μικρότερο ποσοστό που έχει σημειώσει το Λονδίνο μέσα στα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια. Δεν είναι βέβαια όλα μαύρα. Η υποτίμηση του βρετανικού νομίσματος τονώνει τα κέρδη των βρετανικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης καθώς το 75% των εσόδων εταιρειών του δείκτη FTSE 100 προέρχεται από πωλήσεις στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή