Η ΕΤΕ, οι Σαουδάραβες και οι υποψηφιότητες συμβούλων

Η ΕΤΕ, οι Σαουδάραβες και οι υποψηφιότητες συμβούλων

Στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα βρίσκεται η πρόταση του ΤΧΣ για τις τρεις υποψηφιότητες των συμβούλων, μεταξύ των οποίων θα επιλεγεί ο σύμβουλος διάθεσης για πακέτο μετοχών της Εθνικής Τράπεζας

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα βρίσκεται η πρόταση του ΤΧΣ για τις τρεις υποψηφιότητες των συμβούλων, μεταξύ των οποίων θα επιλεγεί ο σύμβουλος διάθεσης για πακέτο μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι τρεις υποψήφιοι είναι Goldman Sachs, J.P. Morgan και Bank of America, και μεταξύ αυτών ο υπουργός Οικονομικών θα προτείνει τον καταλληλότερο προκειμένου να «τρέξει» τη διαδικασία διάθεσης του πακέτου μετοχών στο πλαίσιο της επίσημης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έχει υποβάλει το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας Public Investment Fund (PIF) για την απόκτηση του 20% της Εθνικής. Το ενδιαφέρον του PIF, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έχει ξεκινήσει due diligence στην Εθνική Τράπεζα, έχει πάρει χαρακτήρα αποκλειστικότητας στις συζητήσεις με το ΤΧΣ, το οποίο δεσμεύεται έως τα τέλη Νοεμβρίου να μη διεξαγάγει αντίστοιχες –επίσημες τουλάχιστον– συζητήσεις με άλλον ενδιαφερόμενο. Ο σύμβουλος που θα επιλεγεί θα υποβάλει στο ΤΧΣ έκθεση αποτίμησης και θα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στο Ταμείο σε όλα τα στάδια υλοποίησης της συναλλαγής, εφόσον αυτή προχωρήσει.

Αρνητικό ενοποιημένο λειτουργικό αποτέλεσμα (EBITDA) ύψους 11,5 εκατ. ευρώ, από 7,7 εκατ. ευρώ, εμφάνισε η Intracom κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Επίσης, ο όμιλος εμφάνισε προ φόρων ζημίες 46,3 εκατ. ευρώ, από -17 εκατ. ευρώ τους πρώτους έξι μήνες του 2021 λόγω της αρνητικής επίδρασης από την κατασκευαστική δραστηριότητα μέσω της Intrakat. Η τελευταία κατέγραψε ζημίες προ φόρων 18,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 13,5 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021. Η αρνητική επίδραση στα μεγέθη του ομίλου σχετίζεται και με τα ζημιογόνα μεγέθη της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Intradevelopment, που οφείλονται στη μείωση της υπεραξίας της Κέκροψ κατά 5,7 εκατ. ευρώ.

Η «Εργάνη» πάει… Κύπρο

Τα… φώτα της στην Κύπρο παρέχει η Ελλάδα, με στόχο την εφαρμογή του συστήματος ψηφιακής κάρτας εργασίας στην Κύπρο. Ηδη, χθες, υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων των δύο χωρών, ώστε να δοθεί η απαραίτητη τεχνογνωσία και να εφαρμοστούν και στην Κύπρο το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη ΙΙ» και η ψηφιακή κάρτας εργασίας. Στην πράξη, η Ελλάδα παρέχει στην Κύπρο τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές για τη δημιουργία αντίστοιχου συστήματος, προσαρμοσμένου στις ανάγκες της κυπριακής αγοράς εργασίας.

Τα σχέδια Γκριμάλντι

Την πρόθεσή του να αναπτύξει τα λιμάνια του Ηρακλείου και της Ηγουμενίτσας μακροπρόθεσμα, για το καλό τόσο του ομίλου όσο όμως και της ελληνικής οικονομίας, όπως ισχυρίστηκε, διατύπωσε ο πρόεδρος του ομίλου Γκριμάλντι, Εμανουέλε Γκριμάλντι, στο Σορέντο της Ιταλίας. Μιλώντας στο πλαίσιο του 25ου Euromed Convention ξεκαθάρισε ότι, σε αντίθεση με άλλους χρηματοοικονομικούς επενδυτές, δεν επιδιώκει το γρήγορο κέρδος, ούτε σκοπεύει να αυξήσει τα τέλη. «Είμαι ο μεγαλύτερος χρήστης των λιμανιών και θέλω να τα δω να αναπτύσσονται και να βελτιώνουν τις υπηρεσίες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ειδικά στην Ηγουμενίτσα τα σχέδιά του περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των δρόμων του εμπορίου γύρω από τον άξονα της Εγνατίας. Ο όμιλος Γκριμάλντι μαζί με τη θυγατρική του, τις Μινωικές Γραμμές, διεκδικούν το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας στον διαγωνισμό που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κληθεί να υποβάλει βελτιωμένη δεσμευτική προσφορά, όπως και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, που είναι ο έτερος διεκδικητής. Αναμένεται επίσης να καταθέσει δεσμευτική οικονομική προσφορά στον άλλο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, για την πλειοψηφία του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Με το σταγονόμετρο στην αγορά τα ακίνητα servicers και τραπεζών

Με το σταγονόμετρο εξακολουθούν να βρίσκουν τον δρόμο τους στην αγορά ακινήτων προς πώληση τα ακίνητα που έχουν περάσει υπό τον έλεγχο των διαφόρων εταιρειών διαχείρισης ακινήτων (servicers) ή και των ίδιων των τραπεζών. Στην αγορά ακινήτων εκτιμούν ότι αυτό δεν συμβαίνει επειδή επιθυμούν να μην «πλημμυρίσουν» την αγορά με ακίνητα, αλλά οφείλεται κυρίως στην εγγενή αδυναμία των εν λόγω εταιρειών να υποστηρίξουν το πολύ μεγάλης κλίμακας εγχείρημα που έχουν αναλάβει. «Η προώθηση στην αγορά εκατοντάδων χιλιάδων ακινήτων απαιτεί όχι μόνο χρόνο και χρήμα, αλλά κυρίως τεχνογνωσία και ανθρώπους που γνωρίζουν πώς λειτουργεί η αγορά ακινήτων», αναφέρουν χαρακτηριστικά όσοι παρακολουθούν από κοντά τις σχετικές διεργασίες. Αυτό δεν συμβαίνει ακόμα, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στις εταιρείες αυτές προέρχονται από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Οπως φαίνεται μέχρι στιγμής, η επιλεκτική συνεργασία με κάποια μεσιτικά ή συμβολαιογραφικά γραφεία δεν αποδίδει καρπούς και ίσως απαιτηθούν άλλες λύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή