Βαρυχειμωνιά στη βρετανική οικονομία

Βαρυχειμωνιά στη βρετανική οικονομία

Η ύφεση το 2023 αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι προβλεπόταν

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων αναθεωρούμε προς τα κάτω τις προβλέψεις μας για το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα κυρίως λόγω της αιφνίδιας σύσφιγξης των χρηματοοικονομικών συνθηκών μετά την ανακοίνωση των πρόσφατων φορολογικών μέτρων (τα οποία χθες αποσύρθηκαν). Φυσικά, μια πιο φιλική προς την ανάπτυξη προσέγγιση σε επίπεδα φόρων και ρυθμίσεων δυνητικά θα μπορούσε να υποστηρίξει μακροπρόθεσμα το αναπτυξιακό δυναμικό του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι σημαντικότερες αλλαγές στις προβλέψεις είναι οι εξής: Πρώτον, το πραγματικό ΑΕΠ για το 2023 το υποβαθμίζουμε στο -1,5% από το -1%, ενώ αντίστοιχα το δ΄ τρίμηνο του 2022 στο -1,2% από το -0,8% προηγουμένως.

Αναφορικά τώρα με την ανεργία το 2023, αναβαθμίζουμε την εκτίμησή μας στο 5,0% από 4,9% και το 2024 στο 4,8% από το 4,5%. Στο πεδίο του πληθωρισμού για το 2023, αναμένουμε να φθάσει το 5,0% από το 4,9%, αλλά μειώνουμε την πρόβλεψή μας για το 2024 στο 1,3% από 1,5%.

Από πλευράς της η Τράπεζα της Αγγλίας (ΤτΑ) αναμένουμε να αυξήσει το διατραπεζικό της επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου και κατά 75 μονάδες βάσης σε αυτήν του Δεκεμβρίου, αντί για 50 μονάδες βάσης σε κάθε συνεδρίαση. Αυτό σημαίνει πως αναβαθμίζουμε την εκτίμηση για τη λήξη του 2022 με επιτόκια στο 4% από 3,25%. Παρά ταύτα, αναμένουμε τώρα ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια το πρώτο εξάμηνο του 2023 αντί να τα αυξήσει περαιτέρω κατά 25 μονάδες βάσης. Με 100 μονάδες βάσης σε περικοπές του κόστους δανεισμού το 2023 αντί για 50 μονάδες βάσης, διατηρούμε την πρόβλεψή μας για τη λήξη του 2023 στο 3% για το διατραπεζικό επιτόκιο. Οι εκτιμήσεις μας για χαμηλότερο πληθωρισμό και υψηλότερη ανεργία αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό την εκτίμησή μας πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστεί βαθύτερη ύφεση και, επομένως, θα εμφανίσει ασθενέστερη ζήτηση το 2023. Ακόμη και πριν η νέα κυβέρνηση παρουσιάσει το σχέδιο ανάπτυξης, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου φαινόταν πως οδεύει προς μια μέτρια αλλά επώδυνη ύφεση λόγω δύο σχετικών αντίρροπων δυνάμεων, ήτοι ενός τεράστιου σοκ στους όρους του εμπορίου λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής. Μακροπρόθεσμα, πάντως, είμαστε αισιόδοξοι πως η οικονομία του Η.Β. μπορεί να επωφεληθεί από ένα χαλαρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο και ένα φορολογικό καθεστώς πιο φιλικό προς την αγορά, αρκεί αυτό να συνεπάγεται δημοσιονομική πειθαρχία.

* Οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή