Eurogroup: «Όχι» σε οριζόντια μέτρα στήριξης το 2023

Eurogroup: «Όχι» σε οριζόντια μέτρα στήριξης το 2023

Την αντίθεσή τους με την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίθεσή τους με την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup. «Η ευρεία υποστήριξη της συνολικής ζήτησης μέσω δημοσιονομικών πολιτικών το 2023 δεν δικαιολογείται», τονίζουν συγκεκριμένα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και σημειώνουν ότι τα μέτρα των κρατών-μελών πρέπει να στοχεύουν στην προστασία των ευάλωτων.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης υπογραμμίζουν ακόμη ότι απαιτείται ο συντονισμός των χωρών της Ευρωζώνης, ώστε να μην υπάρξουν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό.

Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους.

«Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους καθώς και στην αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού με βιώσιμο τρόπο, διευκολύνοντας έτσι και το έργο της νομισματικής πολιτικής να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ, δηλαδή κοντά στο 2%», επισημαίνεται στην κοινή δήλωση των υπουργών.

Οι υπουργοί Οικονομικών σημειώνουν ακόμη πως τα μέτρα για την αντιμετώπιση του εξωτερικού σοκ που προκαλείται στην οικονομία «θα επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τους εθνικούς μας προϋπολογισμούς και ενδέχεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, να επιβραδύνουν την απαραίτητη προσαρμογή της ζήτησης για κατανάλωση ενέργειας».

Εν τω μεταξύ, πρόταση για περισσότερη ευελιξία με δημοσιονομικούς στόχους α λα καρτ αναμένεται να καταθέσει στα τέλη Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η Επιτροπή σχεδιάζει να εκπονήσει πολυετή προγράμματα στα μέτρα των εθνικών κυβερνήσεων για τη χαλιναγώγηση του χρέους και την ταυτόχρονη ενθάρρυνση των δημοσίων επενδύσεων σε τομείς προτεραιότητας όπως η πράσινη ενέργεια ή η άμυνα. Η ιδέα πίσω από αυτή την προσέγγιση είναι ότι τα κράτη-μέλη θα έχουν περισσότερο έλεγχο στον σχεδιασμό των εθνικών προγραμμάτων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή