Κατατίθεται τροπολογία για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση Σκαραμαγκά

Κατατίθεται τροπολογία για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση Σκαραμαγκά

«Κλειδί» η καταβολή 123 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο για να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροπολογία που θα επιτρέψει στο ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει προς την ειδική διαχείριση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ποσό της τάξης των 123 εκατομμυρίων που οφείλει ως αποτέλεσμα διαιτητικής απόφασης και να μη συμψηφιστεί το ποσό αυτό με τις κρατικές επιδοτήσεις που πρέπει να ανακτήσει, αναμένεται να κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Η είσπραξη του ποσού αυτού από την ειδική διαχείριση είναι καταλυτικής σημασίας, καθώς θα της επιτρέψει να καταβάλει οφειλές και αποζημιώσεις προς τους εργαζομένους πριν μεταβιβάσει τις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου (πρόκειται για το μισό της συνολικής έκτασης των ναυπηγείων που ελέγχει η ειδική διαχείριση) στον πλειοδότη-επενδυτή, τον όμιλο του Γιώργου Προκοπίου, ελεύθερες υποχρεώσεων. Εν τω μεταξύ, ολοκληρώνεται κατά πληροφορίες από το Ελεγκτικό Συνέδριο ο έλεγχος της σύμβασης πώλησης της άλλης μισής έκτασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από την ΕΤΑΔ στον όμιλο Προκοπίου

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά πρόκειται να μεταβιβαστούν στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, αφού είναι ο πλειοδότης επενδυτής που επικράτησε στους διαγωνισμούς της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και της ειδικής διαχείρισης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά τον Ιούλιο του 2021 με τίμημα 37,3 εκατ. ευρώ στον πρώτο και άλλων 25,2 εκατ. στον δεύτερο για το άλλο μισό του ναυπηγείου.

Με βάση τον νόμο περί ειδικής διαχείρισης, η οποία τοποθετήθηκε στην επιχείρηση εξαιτίας χρεών που ξεπερνούσαν τα 750 εκατομμύρια ευρώ, ο νέος μέτοχος θα αναλάβει τα ναυπηγεία ελεύθερα υποχρεώσεων. Ωστόσο, η ειδική διαχείριση πρέπει να αποζημιώσει τους εργαζομένους και να τους απολύσει μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας πριν μεταβιβάσει το συγκρότημα. Το ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει, όπως οφείλει απόρροια σχετικής διαιτητικής απόφασης, 123 εκατομμύρια στην ειδική διαχείριση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με τα οποία θα αποζημιωθεί το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων των εργαζομένων, οι οποίες αθροιστικά αγγίζουν τα 180 εκατομμύρια. Προκειμένου να επισπευστεί η διαδικασία και να καταστεί δυνατή η μεταβίβαση των ναυπηγείων στον επενδυτή, εξελίσσεται σχετική πρωτοβουλία ώστε όταν καταβληθούν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου προς την ειδική διαχείριση, αυτές να μπορέσουν να καταβληθούν άμεσα στους εργαζομένους και να απεμπλακούν από τη διαδικασία της ένταξής τους στο προϊόν της ειδικής διαχείρισης από το οποίο θα αποζημιωθούν όλοι οι πιστωτές. Πάντως, πηγές της ναυπηγικής βιομηχανίας αναφέρουν πως κλιμάκια του επενδυτή επισκέπτονται συχνά τις εγκαταστάσεις προκειμένου να ολοκληρώσουν τον σχεδιασμό των μηχανολογικών και άλλων επενδύσεων που απαιτούνται ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά οι γραμμές παραγωγής του Σκαραμαγκά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή