Στροφή 180 μοιρών από την Τρας, πήρε πίσω τη φοροελάφρυνση των πλουσίων

Στροφή 180 μοιρών από την Τρας, πήρε πίσω τη φοροελάφρυνση των πλουσίων

Για να αποφύγει μια ανταρσία στους κόλπους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια ταπεινωτική υποχώρηση στην αρχή της θητείας της οδηγήθηκε η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, καθώς η κυβέρνησή της αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών και να πάρει πίσω τις μειώσεις φόρους στους πλουσιότερους πολίτες της χώρας. Ανακοίνωσε χθες ότι ανακαλεί το επίμαχο μέτρο, την κατάργηση του φορολογικού συντελεστή 45% για τα υψηλότερα εισοδήματα, ουσιαστικά μερικές ώρες από τη στιγμή που επέμενε πως είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με το οικονομικό της πρόγραμμα παρά τη βίαιη αντίδραση των αγορών συναλλάγματος και ομολόγων.

Προφανές ζητούμενο για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό ήταν να αποφύγει μια ανταρσία στους κόλπους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος των Τόρις, δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες αυξανόταν με ανησυχητικό ρυθμό ο αριθμός των βουλευτών της που δήλωναν ότι θα καταψηφίσουν τις επίμαχες μειώσεις φόρων. Ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να προεξοφλούν ευθέως ότι η κυβέρνηση, που έχει αναλάβει τα ηνία της Βρετανίας εδώ και μόλις ένα μήνα, δεν θα μπορέσει να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων το επίμαχο νομοσχέδιο, τον «μίνι προϋπολογισμό» όπως τον αποκάλεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε μια εμφανή προσπάθεια να αμβλύνει το αίσθημα της πολιτικής ήττας και λίγες ώρες πριν από την ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, ο υπουργός Οικονομικών, Κουάσι Κουαρτένγκ, δήλωσε στο BBC ότι προσείλκυσε υπερβολικό ενδιαφέρον το σχέδιο για κατάργηση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή που αποτέλεσε «αντιπερισπασμό», με αποτέλεσμα να μη δοθεί επαρκής προσοχή στο υπόλοιπο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Πέραν των αντιδράσεων στους κόλπους των Συντηρητικών, η κ. Τρας θα είχε να αντιμετωπίσει τη ραγδαία υποτίμηση της στερλίνας που προκάλεσε η ανακοίνωση του οικονομικού της προγράμματος, καθώς ενέπνευσε ανησυχία στους επενδυτές η πρόθεση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει τις φοροαπαλλαγές με εκτεταμένο δανεισμό. Η στερλίνα είχε έτσι υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα που έχει σημειώσει έναντι του δολαρίου από το 1985. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τις επίμαχες μειώσεις φόρου, το βρετανικό νόμισμα άρχισε να ανακάμπτει δυναμικά και έφτασε το 1,128 δολ., καταγράφοντας την υψηλότερη ισοτιμία των τελευταίων 10 ημερών. «Από την οπτική γωνία της αγοράς είναι ένα καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», σχολίασε σχετικά ο Ιαν φον Γκέριχ, αναλυτής στη Nordea, σύμφωνα με τον οποίο θα χρειαστεί να παρέλθει κάποιο χρονικό διάστημα για να δεχθεί αυτό το μήνυμα η αγορά, αλλά σίγουρα θα υποχωρήσει η πίεση.

Για να αποφύγει μια ανταρσία στους κόλπους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.

Οπως, πάντως, επισημαίνουν οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές, η ταπεινωτική αυτή υποχώρηση ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος θα ενισχύσει την ήδη υπάρχουσα ανησυχία στους κόλπους των Τόρις πως η πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών δεν έχουν τον έλεγχο ούτε της κυβέρνησης και πολλώ δε μάλλον της οικονομίας.

Οπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, αν τελικά καταργείτο ο φορολογικός συντελεστής του 45% για τα υψηλότερα εισοδήματα, το μέτρο θα κόστιζε στα οικονομικά του βρετανικού κράτους από 2 δισ. έως 3 δισ. στερλίνες ετησίως, ποσό που δεν θεωρείται καταλυτικό για τη βρετανική οικονομία. Θα ήταν, όμως, ένα μέτρο υψηλού συμβολισμού και υψηλού πολιτικού ρίσκου εν μέσω ενεργειακής κρίσης και ιλιγγιώδους πληθωρισμού, που δημιουργούν πρόβλημα επιβίωσης για μερίδα του βρετανικού λαού, και θα αποτελούσε καίριο πλήγμα για μια κυβέρνηση που με αυτές τις ανακοινώσεις εμφανίστηκε να έχει χάσει την επαφή με τους ψηφοφόρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή