Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου, εγκαινιάζοντας και την απαρχή της τελευταίας τριμηνίας του έτους. Μια σειρά στοιχείων για αδύναμη οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη και πέραν αυτής συνέβαλε στο να καθησυχαστούν οι επενδυτές σχετικά με τον ρυθμό αύξησης του κόστους δανεισμού, ούτως ώστε οι κεντρικές τράπεζες να ανακόψουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,77%, αντιστρέφοντας την πορεία του νωρίτερα, όπου είχε απώλειες. Τα τελευταία στοιχεία φανερώνουν ότι στις χώρες της Ευρωζώνης η οικονομική δραστηριότητα στον κλάδο της μεταποίησης αποδυναμώθηκε έτι περαιτέρω κατά τον μήνα Σεπτέμβριο εξαιτίας της κλιμακούμενης κρίσης του κόστους διαβίωσης και των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε κέρδη 0,77%.

Με απώλειες κινήθηκαν και οι αντίστοιχοι δείκτες του κλάδου της μεταποίησης στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη νοτιοανατολική Ασία. Οι τελευταίες προβλέψεις από το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας δείχνουν πως η οικονομία της χώρας ίσως να συρρικνώθηκε, ενώ στις ΗΠΑ η δραστηριότητα στη μεταποίηση αυξήθηκε με τον πιο βραδύ ρυθμό των τελευταίων σχεδόν δυόμισι ετών τον Σεπτέμβριο, διότι οι παραγγελίες περιορίστηκαν ίσως διότι η άνοδος των επιτοκίων αποθέρμανε τη ζήτηση αγαθών. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με 0,22%, με 0,79% στη Φρανκφούρτη ο DAX, με 0,55% στο Παρίσι ο CAC 40, με 1,57% στο Μιλάνο ο FTSE MIB και με 1,29% ο IBEX στη Μαδρίτη. «Η αγορά τελικώς συνειδητοποίησε ότι η ύφεση τελεί καθ’ οδόν στην Ευρώπη, ενώ τα στοιχεία της μεταποίησης δηλώνουν ότι αυτό ισχύει πλέον και για τις ΗΠΑ – ενδεχομένως, τα στοιχεία αυτά να σημαίνουν ώς ένα βαθμό ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία δείχνει πολύ επιθετική στην πολιτική της, να πρέπει να υπαινιχθεί ότι η σύσφιγξη της πολιτικής θα βραδυπορήσει», τόνισε ο Αντρέα Τσιτσιόνε, διευθυντής τμήματος ερευνών της TS Lombard. Αξίζει να αναφερθεί πως από τις αρχές της χρονιάς ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έχει απολέσει σχεδόν το 20% της αξίας του λόγω της ενεργειακής κρίσης, που οξύνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες. Τέλος, το ευρώ προς το δολάριο δεν είχε σημαντική μεταβολή στο 0,9803 δολάριο, ενώ το αργό Νέας Υόρκης εκτινάχθηκε 5%, στα 83,46 δολάρια το βαρέλι, λόγω πιθανής μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή