Κύκλος Ιδεών – Συνέδριο: Έχουμε καλή ανάπτυξη, όχι όμως πανηγυρισμοί

Κύκλος Ιδεών – Συνέδριο: Έχουμε καλή ανάπτυξη, όχι όμως πανηγυρισμοί

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική η ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί, καθώς παραμένουν πολλά διαρθρωτικά προβλήματα, που σε συνδυασμό με τις δυσμενείς προοπτικές στην Ευρώπη προκαλούν αβεβαιότητες. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της συζήτησης των κυρίων Τάσου Γιαννίτση, Νίκου Βέττα και Φωκίωνος Καραβία για το μακροοικονομικό πλαίσιο της ανάπτυξης, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών, που διεξάγεται στο ξενοδοχείο Κάραβελ.

Όπως είπε ο πρώην υπουργός, Τάσος Γιαννίτσης, «δεν χρειάζεται υμνολογία γιατί σημασία έχει ολόκληρη η εικόνα, καθώς την ίδια ώρα ο πληθωρισμός πλησιάζει το 10% και τρώει τα εισοδήματα και οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται και το ισοζύγιο παρά την αύξηση των εξαγωγών».

«Είναι θετικό ότι μειώθηκε το ονομαστικό δημόσιο χρέος, αλλά η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1% κατά μέσο όρο μακροχρόνια κι αυτό δυσκολεύει τα πράγματα στο μέλλον», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννίτση παραμένουν τα διαρθρωτικά προβλήματα και το παραγωγικό σύστημα της χώρας δεν είναι ακόμη ισχυρό.

Ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, επεσήμανε ότι το 2023 η ανάπτυξη θα είναι θετική, αλλά αρκετά μικρότερη από εφέτος και θα εξαρτηθεί η δυναμική της από τις ευρύτερες εξελίξεις στον γεωπολιτικό περίγυρο.

Στο καλό σενάριο, κατά τον κ. Βέττα, θα είναι θετικά τα αποτελέσματα με ορισμένες αβεβαιότητες ενώ το κακό σενάριο καλύτερα ας μην το σκεφτόμαστε.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ήταν πιο αισιόδοξος για την ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο μολονότι συμμερίστηκε δυσκολίες που ακόμη υπάρχουν.

Επικαλέστηκε τη δυναμική των επενδύσεων και την ετοιμότητα των τραπεζών.

Σημείωσε δε ότι θα συμβάλλουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που θα «τρέξουν» γρηγορότερα μέσα στο επόμενο διάστημα.

Τον συντονισμό της συζήτησης είχε η δημοσιογράφος, Ειρήνη Χρυσολωρά.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή