Στο τραπέζι η διακοπή των γερμανικών εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας

Στο τραπέζι η διακοπή των γερμανικών εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο διακοπής των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από τη Γερμανία προς τη Γαλλία, την Αυστρία και άλλες χώρες της Ε.Ε., σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της μεγαλύτερης γερμανικής εταιρείας παροχής ηλεκτρισμού.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο δια-κοπής των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από τη Γερμανία προς τη Γαλλία, την Αυστρία και άλλες χώρες της Ε.Ε., σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της μεγαλύτερης γερμανικής εταιρείας παροχής ηλεκτρισμού. Μιλώντας στους Financial Times, ο Χέντρικ Νόιμαν, γενικός τεχνικός διευθυντής της Amprionκ, της μεγαλύτερης εταιρείας παροχής ηλεκτρισμού στη Γερμανία, τόνισε πως μια διακοπή αυτών των εξαγωγών μπορεί να είναι αναγκαία ως ύστατη λύση προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν ελλείψεις και προβλήματα παροχής εντός της χώρας. Προσέθεσε, πάντως, ότι στην περίπτωση αυτή το πιθανότερο είναι πως θα επιβληθεί αυτό το μέτρο μόνο για μερικές ώρες και όχι για ολόκληρες ημέρες.

«Υποθέτουμε ότι τον ερχόμενο χειμώνα η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά τεταμένη», τόνισε ο κ. Νόιμαν και προσέθεσε πως η ενεργειακή κρίση δεν είναι παρά μόνον ένα από τα πολλά προβλήματα στην Ε.Ε. Μεταξύ άλλων, υπάρχει και το πρόβλημα των πυρηνικών εργοστασίων στη Γαλλία που έκλεισαν για συντήρηση, καθώς και η καθυστέρηση των παραδόσεων λιγνίτη, συνεπακόλουθο της χαμηλής στάθμης των υδάτων στα ποτάμια της Ευρώπης. Υπογράμμισε επίσης πως παραμένει ακόμη αβέβαιο το πόσο πιεσμένη θα είναι η κατάσταση στην αγορά τους επόμενους μήνες, γι’ αυτό και οι τρεις εναπομείναντες πυρηνικοί αντιδραστήρες της Γερμανίας θα πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία. Το Βερολίνο έχει ανακοινώσει ότι μόνον οι δύο από αυτούς τους πυρηνικούς αντιδραστήρες θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν και μετά το τέλος του έτους.

Η προειδοποίηση του εν λόγω στελέχους για ανάγκη διακοπής των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας δίνεται στη δημοσιότητα ενώ το Βερολίνο δέχεται δριμύτατες επικρίσεις για τη στάση του στην ενεργειακή κρίση. Ενδέχεται, έτσι, να εντείνει περαιτέρω τις αψιμαχίες στους κόλπους της Ε.Ε. Αν η Γερμανία διακόψει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, θα επιδεινώσει σαφώς τις ελλείψεις ενέργειας στη Γαλλία, η οποία έχει αναστείλει τη λειτουργία σχεδόν των μισών πυρηνικών αντιδραστήρων της για να γίνουν έργα συντήρησης. Η γαλλική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στη γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας EDF για να επισπεύσει την επαναλειτουργία των 32 πυρηνικών αντιδραστήρων, των οποίων η λειτουργία ανεστάλη στη διάρκεια του καλοκαιριού. Η Γαλλία αρχικά φαινόταν πιο ασφαλής ενεργειακά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεδομένου ότι είναι ελάχιστη η εξάρτησή της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και, αντιθέτως, σημαντική η εξάρτησή της από την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Τώρα κινδυνεύει, έτσι, να αντιμετωπίσει σοβαρότατες ελλείψεις, αφού στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους εισήγαγε από τη Γερμανία ηλεκτρική ενέργεια 6.000 μεγαβατώρες, αντίστοιχη με το 5% της συνολικής ενέργειας που παρήγαγε η χώρα στη διάρκεια των τριών αυτών μηνών.

Για να αποφευχθούν τυχόν ελλείψεις και προβλήματα παροχής εντός της χώρας.

Η Γερμανία είναι εδώ και χρόνια εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας. Το περασμένο έτος οι εξαγωγές της ήταν κατά 17.400 μεγαβατώρες περισσότερες από την ενέργεια που εισήγαγε, ενώ το 2020 κατά 18.500 μεγαβατώρες.

Ο Χέντρικ Νόιμαν τόνισε, πάντως, ότι δεν συμμερίζεται την άποψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ, που δήλωσε τον Ιούλιο ότι η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ηλεκτρικής ενέργειας. Οπως υπογράμμισε, «αν ίσχυε κάτι τέτοιο, δεν θα είχε ζητήσει η κυβέρνηση από τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας να εκπονήσουμε ειδική μελέτη για την αγορά και το πώς θα είναι τον χειμώνα».

Σημειωτέον ότι βάσει των πορισμάτων αυτής της μελέτης που εκπόνησαν οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, το Βερολίνο αποφάσισε τον περασμένο μήνα να παρατείνει τη λειτουργία των δύο από τους τρεις εναπομείναντες πυρηνικούς αντιδραστήρες στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή