Νέο στρατηγικό σχέδιο ετοιμάζει η Credit Suisse

Νέο στρατηγικό σχέδιο ετοιμάζει η Credit Suisse

Εκτιμάται πως σε αυτό θα περιλαμβάνονται μέτρα για αναδίπλωση της Credit από τις δρα- στηριότητες επενδυ- τικής τραπεζικής

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Ντίξιτ Γιόσι δεν θα ξεχάσει εύκολα την πρώτη του μέρα ως οικονομικός διευθυντής της Credit Suisse Group. Αλλωστε, η εμπειρία δεν ήταν εντελώς άγνωστη για το πρώην κορυφαίο διοικητικό στέλεχος της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank. Τη Δευτέρα η τιμή της μετοχής του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού υποχώρησε 12% σε επίπεδα ναδίρ, ενώ όλο το Σαββατοκύριακο ένα όργιο εικασιών κυκλοφορούσε στο κοινωνικό δίκτυο Twitter σχετικά με την οικονομική του υγεία. Αργότερα, στη συνεδρίαση στις αρχές της εβδομάδας ανέκτησε σχεδόν όλο το χαμένο έδαφος. Οι ακραίες αυξομειώσεις δείχνουν πως η Credit Suisse δυσκολεύεται να διαχειριστεί τον κλονισμό της εμπιστοσύνης των επενδυτών, ενώ σπεύδει να καταστρώσει ένα σχέδιο αποκατάστασης του βραχίονα επενδυτικής τραπεζικής. Η τελευταία βρίσκεται σε δεινή θέση μετά τις περυσινές τεράστιες ζημίες της, οι οποίες προέκυψαν από την ανάμειξή της στα χρεοκοπημένα επενδυτικά κεφάλαια της Archegos Capital Management. Το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν οι επενδυτές για να διασφαλιστούν έναντι αθέτησης του χρέους της Credit έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ. Στην πραγματικότητα αρκετοί αναλυτές λένε πως η καλύτερη σύγκριση είναι με την Deutsche Bank το 2016 και το 2017 – μια εποχή κατά την οποία ο Ντίξιτ Γιόσι τη βοήθησε να αντεπεξέλθει στην κρίση που δημιουργήθηκε με την αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι πτώχευσης. Ανάλογη δοκιμασία πέρασε το 2011 και η Morgan Stanley, αλλά επιβίωσαν αμφότερες. «Δεν ζούμε, ωστόσο, κάτι ανάλογο με την κρίση του 2008», όπως είπε ο αναλυτής Aντριου Κουμπς της Citigroup.

Πράγματι, η τιμή της μετοχής της ελβετικής τράπεζας ενισχύθηκε χθες Τρίτη περισσότερο από 4% και έφθασε σε επίπεδα πέραν εκείνων στα οποία είχε κλείσει την Παρασκευή, όταν ο διευθύνων σύμβουλός της Ούλριχ Κέρνερ έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση που προκάλεσε αναταραχή. Ανέφερε πως το προσωπικό δεν πρέπει να ανησυχεί, εφόσον η τράπεζα διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα, ενώ δεσμεύθηκε να το ενημερώνει τακτικά, έως την παρουσίαση του νέου στρατηγικού σχεδίου του στις 27 τρέχοντος. Το κόστος για την ασφάλιση του χρέους της τράπεζας έναντι αθέτησης υποχρεώσεων μειώθηκε επίσης χθες. Ωστόσο, η αρχική αντίδραση της Δευτέρας υπό το κράτος πανικού δείχνει πως οι επιλογές του Κέρνερ επιδεινώνονται. Συν τοις άλλοις είχε προηγουμένως ζητήσει από πιστωτές και επενδυτές περιθώριο 100 ημερών για να καταρτίσει αυτό το στρατηγικό σχέδιο, αλλά μάλλον δεν το έχει. Εκτιμάται πως σε αυτό θα περιλαμβάνονται μέτρα για αναδίπλωση της Credit από τις δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής.

Οι επενδυτές ανησυχούν πώς θα καλύψει η τράπεζα το κόστος ενός τέτοιου σχεδίου, το οποίο ορισμένοι υπολογίζουν στα 4 δισ. δολάρια, και τι θα σήμαινε αυτό για τον δείκτη βασικού κεφαλαίου της στο 13,5%, ειδικά σε μια περίοδο που η επενδυτική τράπεζα έχει βαριές απώλειες. Η μετοχή της Credit έχει χάσει άνω του 95% της αξίας της από τα επίπεδα ρεκόρ της, ενώ η ίδια ευελπιστεί να συγκεντρώσει μετρητά μέσω εκποιήσεων αντί για μια έκδοση μετοχών, όπως είχε επιλέξει να κάνει η Deutsche Bank. Τέλος, μια πώληση της επενδυτικής τραπεζικής της Credit Suisse έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των BNP Paribas και Apollo Global Management, αλλά πολλοί διερωτώνται πόσο εύκολα εξασφαλίζεται ευνοϊκό τίμημα σε μια τέτοια συναλλαγή, τώρα, που τα αυξανόμενα επιτόκια ασκούν πιέσεις σε τέτοια περιουσιακά στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή