«Παγώνουν» περιβαλλοντικά σχέδια των επιχειρήσεων λόγω της ύφεσης

«Παγώνουν» περιβαλλοντικά σχέδια των επιχειρήσεων λόγω της ύφεσης

Αλλαγή πλεύσης από τους CEO σε όλο τον κόσμο, για να αντιμετωπίσουν την κρίση

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων επιχειρήσεων «παγώνουν» τα σχέδια για την περιβαλλοντική, την κοινωνική δράση και την εταιρική διακυβέρνηση, καθώς προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις από μια πιθανή ύφεση.

Τα σχετικά συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα την οποία διεξήγαγε ο όμιλος συμβούλων επιχειρήσεων και συναφών υπηρεσιών της KPMG. Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες είτε παύουν είτε επανεξετάζουν τις υπάρχουσες ή τις προγραμματισμένες πρωτοβουλίες τους για τους εν λόγω στόχους με ορίζοντα τους επόμενους έξι μήνες, ενώ περίπου το ένα τρίτο από αυτούς το έχει ήδη πράξει. «Κι ενώ οι διευθύνοντες σύμβουλοι λαμβάνουν μέτρα για να θωρακίσουν τις επιχειρήσεις τους από μια επερχόμενη ύφεση, οι δράσεις για τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους, καθώς και εκείνους της ενδοεπιχειρησιακής διακυβέρνησης, δέχονται αυξανόμενες πιέσεις», τόνισε η Τζέιν Λόρι, διευθύντρια διεθνών εταιρικών υποθέσεων της KPMG.

Τα περισσότερα στελέχη, τα οποία έλαβαν μέρος στην έρευνα, τόνισαν ότι τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά ζητήματα και τα θέματα διακυβέρνησης αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της επιτυχίας τους. Ομως, με τις προκλήσεις που θέτει η συρρικνούμενη οικονομία, οι επιχειρήσεις αγωνίζονται τώρα να εξισορροπήσουν από τη μια πλευρά «τα μεσοπρόθεσμα περιβαλλοντικά ζητήματα και από την άλλη να διασφαλίσουν μια βραχυπρόθεσμη οικονομική και κοινωνική σταθερότητα», είπε η κ. Λόρι. Περισσότεροι από 8 στους 10 επικεφαλής παγκοσμίων ομίλων εκτιμούν ότι μέσα στους προσεχείς 12 μήνες θα εμφανιστεί ύφεση, σύμφωνα με την έρευνα της KPMG. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δαπάνες για στόχους εταιρικής διακυβέρνησης, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς, οι οποίοι δεν καθορίζονται πλήρως από το πλαίσιο των ρυθμιστικών αρχών, μειώνονται, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της KPMG. Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις σκεπτικισμού των επενδυτών έναντι των προαναφερθέντων στόχων.

Μειώνονται οι δαπάνες για στόχους εταιρικής διακυβέρνησης, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς.

Η εικόνα, που αποτύπωσε η KPMG, προέρχεται από απαντήσεις 1.325 διοικητικών στελεχών διαφορετικών κλάδων και χωρών, ενώ η σχετική έρευνα διεξήχθη το διάστημα από 12 Ιουλίου έως και 24 Αυγούστου. Οι όμιλοι, τους οποίους οι συμμετέχοντες διοικούν, έχουν ετήσια έσοδα της τάξεως τουλάχιστον 500 εκατ. δολ., ενώ το ένα τρίτο διατηρεί έσοδα τα οποία υπερβαίνουν τα 10 δισ. δολάρια.

Πέραν της ΚPMG, έρευνα με ανάλογο αντικείμενο εκπόνησε και η πλατφόρμα χρηματιστών και χρηματομεσιτών του Λονδίνου Capital.com, η οποία διατηρεί μεγάλη πελατεία λιανικής. Τα δικά της πορίσματα έδειξαν ότι τόσο οι χρηματιστές όσο και οι επενδυτές δεν δίνουν σημασία στους τρεις ανωτέρω στόχους. Σε σύνολο 1.800 χρηματιστών και επενδυτών, που ερωτήθηκαν, το 52% σημείωσε ότι δεν επέλεξαν ποτέ μια μετοχή ή έκαναν συναλλαγή με βάση τους παράγοντες εταιρικής διακυβέρνησης, περιβαλλοντικής προστασίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Σχεδόν οι μισοί –ή 46%– δήλωσαν ότι δεν ήξεραν πώς να το κάνουν και το 12% είπε ότι οι επενδύσεις αυτού τους είδους ήταν πολύ ακριβές.

Στις ΗΠΑ, περισσότερες από δώδεκα παραδοσιακά ρεπουμπλικανικές πολιτείες προσπαθούν να σταματήσουν τον χρηματοπιστωτικό κλάδο να συνεκτιμά στις συναλλαγές του τους παράγοντες διακυβέρνησης, περιβάλλοντος και κοινωνικής δικαιοσύνης, διότι προσπαθούν να προστατεύσουν τους κλάδους των όπλων και του πετρελαίου. Μια σειρά νέων κανονισμών πρόκειται να αλλάξει το επιχειρηματικό και επενδυτικό τοπίο στις συγκεκριμένες πολιτείες, ώστε να μην μπορούν να αγνοήσουν οι CEO τους τρεις στόχους, όπως συμβαίνει με τους συναφείς κανονισμούς και τις οδηγίες στην Ε.Ε.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή