Τουρισμός: Στα 19 δισ. η πρόβλεψη του ΣΕΤΕ για τα έσοδα

Τουρισμός: Στα 19 δισ. η πρόβλεψη του ΣΕΤΕ για τα έσοδα

Εσοδα περίπου 5% υψηλότερα από το 2019 αναμένει από τον τουρισμό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Εσοδα περίπου 5% υψηλότερα από το 2019 αναμένει από τον τουρισμό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος. Ειδικότερα εκτιμά πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από το εξωτερικό φέτος θα κινηθούν στα επίπεδα των 18,9-19 δισεκατομμυρίων έναντι 18,2 δισεκατομμυρίων το 2019. Την πρόβλεψη αυτή διατύπωσε στο πλαίσιο του συνεδρίου «Η Ελλάδα μετά VI: Εθνική στρατηγική και διεθνής περιδίνηση».

Σύμφωνα με πηγές της «Κ» και με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την εξέλιξη των αφίξεων από το εξωτερικό και την αύξηση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης ανά ταξίδι, η πρόβλεψη είναι για 18,9 δισ. με υπαρκτό μικρό περιθώριο έκπληξης προς το καλύτερο.

Απευθυνόμενος στο ίδιο ακροατήριο ο Γιάννης Ρέτσος παραδέχθηκε ότι τα μακροοικονομικά και τα γεωπολιτικά δεδομένα δημιουργούν ανησυχίες για την επόμενη χρονιά. Τόνισε όμως πως «είμαστε πλέον στα πέντε σημαντικότερα τουριστικά brand παγκοσμίως και αυτό σημαίνει ότι στις βασικές αγορές-στόχους και ειδικά στις ευρωπαϊκές αγορές η Ελλάδα σε επίπεδο επιθυμίας των πολιτών τους να την επισκεφθούν είναι στις θέσεις από 1 έως 3. Αρα, λοιπόν, αν πάρουμε ως δεδομένο ότι του χρόνου θα έχουμε μια μικρότερη δεξαμενή επισκεπτών, λόγω αυτού που θα συμβεί, συνεπεία του πληθωρισμού του αυξημένου ενεργειακού κόστους κ.λπ., η Ελλάδα θα είναι στις τρεις πρώτες επιλογές. Αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε», συμπλήρωσε. Αναφερόμενος στο ζήτημα της βιωσιμότητας επισήμανε ότι πριν από την πανδημία «μιλούσαμε πολύ στον ΣΕΤΕ για την ανάγκη διαχείρισης προορισμών. Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, έτσι ώστε ο προορισμός να μην είναι καλός μόνο για τους επισκέπτες του, αλλά πάνω απ’ όλα να είναι καλός για τους ανθρώπους που μένουν, γιατί μόνο έτσι μπορεί να είναι και καλός για τους επισκέπτες του». Εξήγησε, δε, πως όταν μιλάμε για διαχείριση προορισμών «μιλάμε για πάρα πολλά πράγματα. Το πρώτο και πιο σημαντικό απ’ όλα είναι οι υποδομές του. Από το 2019, με τους 33 εκατ. τουρίστες, βλέπαμε πάρα πολλούς προορισμούς στην Ελλάδα ήδη να δοκιμάζουν τις αντοχές τους. Αυτό μπορεί τα δύο χρόνια του κορωνοϊού λίγο να αφέθηκε στην άκρη, να ξεχάστηκε, όμως ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι και περισσότερο φέτος το είδαμε να επανέρχεται δριμύτερο και πιο προβληματικό. Το πιο σημαντικό απ’ όλα λοιπόν είναι στην επόμενη μέρα να δούμε πώς βελτιώνουμε τις υποδομές των προορισμών, υποδομές που δεν έχουν να κάνουν μόνο με αυτό που λέμε το βαρύ infrastructure των προορισμών, αλλά και με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, τη διαχείριση των σκουπιδιών, την επάρκεια του νερού, τα αποχετευτικά συστήματα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT