Ερχονται πρόσθετες επιδοτήσεις 770 εκατ. μέσω του REPowerEU

Ερχονται πρόσθετες επιδοτήσεις 770 εκατ. μέσω του REPowerEU

Σε επιδοτήσεις 770 εκατ. ευρώ μέσω του REPowerEU, που θα προστεθούν σε αυτές του Ταμείου Ανάκαμψης, προσβλέπει η Ελλάδα μετά την απόφαση του Ecofin προχθές για την ενσωμάτωση του νέου αυτού εργαλείου, κατά την επικαιροποίηση των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επιδοτήσεις 770 εκατ. ευρώ μέσω του REPowerEU, που θα προστεθούν σε αυτές του Ταμείου Ανάκαμψης, προσβλέπει η Ελλάδα μετά την απόφαση του Ecofin προχθές για την ενσωμάτωση του νέου αυτού εργαλείου, κατά την επικαιροποίηση των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τα 770 εκατ. ευρώ προκύπτουν βάσει της ελληνικής κλείδας κατανομής, 3,85%, των νέων πόρων του REPowerEU, ύψους 20 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η Ελλάδα θα αντλήσει και μέρος από τα αδιάθετα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης (συνολικού ύψους περίπου 225 δισ. ευρώ), που προωθούνται προς αξιοποίηση επίσης στο πλαίσιο του REPowerEU, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Βάσει της κλείδας κατανομής και εφόσον τα αδιάθετα δάνεια παραμείνουν στα 225 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει δάνεια έως 8,6 δισ. ευρώ. Προς το παρόν, πάντως, αυτό δεν είναι σίγουρο, καθώς τα κράτη-μέλη μπορεί να δείξουν τελικώς ενδιαφέρον για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, λόγω και της ανόδου των επιτοκίων και να μειωθεί, επομένως, το στοκ των αδιάθετων δανείων, που θα δοθούν στο πλαίσιο του REPowerEU. Αιτήσεις για δάνεια του REPowerEU μπορούν να υποβληθούν έως τις 31.8.23.

«Δεν έχουμε λόγο να μην αξιοποιήσουμε τα δάνεια», σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών.

«Δεν έχουμε λόγο να μην αξιοποιήσουμε τα δάνεια», σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας ότι ο μηχανισμός που δημιουργήθηκε για το κομμάτι των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης προχωρεί γρήγορα, προσφέροντας ζεστό χρήμα την ώρα της επένδυσης και φυσικά με χαμηλό επιτόκιο. Επικαλούνται χαρακτηριστικά τη δανειοδότηση χθες, μέσω της Alpha Bank, επένδυσης ξενοδοχειακής μονάδας στη Σέριφο, 600.000 ευρώ, για 12 χρόνια, με μέσο επιτόκιο 0,85% για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνισή της. Τα δάνεια στο πλαίσιο του REPowerEU θα ακολουθήσουν το ίδιο μοντέλο με αυτά των υπόλοιπων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Εννοείται ότι τα δάνεια, όπως και οι επενδύσεις, του REPowerEU πρέπει να αφορούν τον ενεργειακό τομέα.

Μετά την προχθεσινή υιοθέτηση από τους υπουργούς Οικονομικών της πρότασης αναθεώρησης του κανονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης του REPowerEU κατά την επικαιροποίηση των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα ακολουθήσει η έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η σύνθεση του νέου κανονισμού έως το τέλος του χρόνου. Περί τους 2-3 μήνες αργότερα αναμένεται ότι θα υποβληθεί το ελληνικό αίτημα για την αναθεώρηση του σχεδίου και την ένταξη του REPowerEU.

Σημειώνεται ότι το ελληνικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης μειώθηκε πέρυσι κατά 400 εκατ. ευρώ, λόγω καλύτερης πορείας του ΑΕΠ. Με το REPowerEU υπερκαλύπτεται, όμως, αυτή η απώλεια. H πρωτοβουλία του REPowerEU ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 18 Μαΐου 2022, με σκοπό την επιτάχυνση του μετασχηματισμού του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή ένδεια και η κλιματική κρίση και να σταματήσει η εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τα ορυκτά καύσιμα, ιδίως ρωσικής προέλευσης, θυμίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή