Εργαστηριακό φουαγκρά με πολλές προοπτικές

Εργαστηριακό φουαγκρά με πολλές προοπτικές

Υψηλή χρηματοδότηση εξασφάλισε μια γαλλική νεοφυής εταιρεία, η ονομαζόμενη Gourmey, ούτως ώστε να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο 4.270 τ.μ. στο Παρίσι για την παραγωγή φουαγκρά

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλή χρηματοδότηση εξασφάλισε μια γαλλική νεοφυής εταιρεία, η ονομαζόμενη Gourmey, ούτως ώστε να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο 4.270 τ.μ. στο Παρίσι για την παραγωγή φουαγκρά. Αυτή η γαστριμαργική λιχουδιά, που θεωρείται σήμα κατατεθέν της Γαλλίας, βρίσκεται σε έλλειψη, ειδικά ενόψει των Χριστουγέννων, οπότε η εργαστηριακή του καλλιέργεια θα έρθει να καλύψει έως ένα βαθμό το κενό. Η εταιρεία έχει συγκεντρώσει 48 εκατ. ευρώ για το νέο κτίριο, το οποίο θα στεγάζει την εμπορική παραγωγή και τις δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι της Gourmey χθες. Σε συνέντευξή του, ο συνιδρυτής της Gourmey, Νικολά Μοράν-Φορέ, επισήμανε ότι «πλέον φθάνουμε στο στάδιο παραγωγής και εμπορευματοποίησης του προϊόντος μας». Το κύριο εμπόδιο για το φουαγκρά του Gourmey, το οποίο καλλιεργείται με τη χρήση κυττάρων πάπιας, αλλά δεν προβλέπει την τεχνητή και αμφιλεγόμενη πάχυνση και σφαγή παπιών, είναι ότι ως προϊόν χρειάζεται ακόμη έγκριση των αρμοδίων Αρχών της Γαλλίας για να μπορέσει να πωληθεί στα καταστήματα. Τα σχετικά ανέφερε ο Νικολά Μοράν-Φορέ.

Το φουαγκρά που καλλιεργείται στο εργαστήριο θα μπορούσε μια μέρα να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στα εκτρεφόμενα πουλερικά, τα οποία συχνά προσβάλλονται από ασθένειες, όπως η γρίπη των πτηνών κατά τα τελευταία χρόνια. Μία τέτοια ασθένεια υποχρεώνει πάμπολλους κτηνοτρόφους στη Γαλλία να θανατώσουν τα κοπάδια τους και να προκληθούν, κατά συνέπεια, ελλείψεις. Οι παραγωγοί έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να υπάρχει πολύ λίγο φουαγκρά για να καλυφθεί η ζήτηση κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro, φέτος οι διαθέσιμες πάπιες από Γάλλους εκτροφείς θα είναι κατά 30% έως 40% λιγότερες. Ο κλάδος έχει επίσης να αντιμετωπίσει τα ηθικά διλήμματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι πάπιες, όπως η αναγκαστική σίτιση πολλές φορές την ημέρα μέχρι να διογκωθεί το συκώτι τους. Και αυτό έχει οδηγήσει ορισμένες χώρες να απαγορεύσουν την παραγωγή του φουαγκρά.

Η γαλλική startup Gourmey άντλησε 48 εκατ. ευρώ για την ανέγερση του εργοστασίου της στο Παρίσι, επιφανείας 4.270 τ.μ.

Ο Μοράν-Φορέ προβλέπει ότι τα πρώτα προϊόντα καλλιέργειας κρέατος θα επιτραπεί να κυκλοφορήσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες τους επόμενους μήνες, ενώ η σχετική έγκριση από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας θα ακολουθήσει. Εκτιμά πως η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποδεχθεί το νέο προϊόν με κάποια καθυστέρηση συγκριτικά με τις ΗΠΑ λόγω των αυστηρότερων κανονισμών της. Επιπλέον, ανέφερε πως συνεργάζεται και με σεφ και σχεδιάζει να εισαγάγει το προϊόν της σε εστιατόρια υψηλής ποιότητας. Εν τω μεταξύ, η νέα εγκατάσταση της Gourmey στο Παρίσι θα είναι ο μεγαλύτερος κόμβος καλλιέργειας κρέατος στην Ευρώπη, ενώ οι εργασίες ανέγερσης θα διαρκέσουν από 18 μήνες έως δύο χρόνια. Προβλέπεται πως η προγραμματισμένη ετήσια παραγωγική ικανότητα θα φθάνει τις δεκάδες χιλιάδες λίβρες υψηλής ποιότητας καλλιεργημένου εργαστηριακού κρέατος. Ο γύρος χρηματοδότησης θα προέλθει από νέους επενδυτές με επικεφαλής την Earlybird Venture Capital, με την υποστήριξη της Keen Venture Partners και του διευθύνοντος συμβούλου της Instacart, Φίτζι Σάιμο, ενώ θα συνδράμουν και πρώην επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Heartcore Capital, Point Nine Capital και Partech.

Με 40 υπαλλήλους αυτή τη στιγμή, η Gourmey σχεδιάζει να τριπλασιάσει το προσωπικό στα 120 άτομα τα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσε ο Μοράν-Φορέ. Tέλος, αναφέρεται πως η εταιρεία του μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει 56 εκατ. ευρώ από χρηματοδότηση.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή