Επέστρεψε το αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη

Επέστρεψε το αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακόπηκε χθες η θεαματική άνοδος που σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές τις τελευταίες ημέρες, καθώς εξανεμίζεται η αισιοδοξία που ενέπνευσε στους επενδυτές η εκτίμηση πως η Federal Reserve θα επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων εξαιτίας της διαφαινόμενης ύφεσης. Την ίδια στιγμή επανέρχεται το αρνητικό κλίμα για την επερχόμενη ύφεση μετά τα ανησυχητικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα και φέρουν τον δείκτη υπεύθυνων προμηθειών της Ευρωζώνης σε υποχώρηση, προδίδοντας την επερχόμενη ύφεση στη Γηραιά Ηπειρο. Εξίσου αρνητικά ήταν άλλωστε τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας, που φέρουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις να δημιουργούν λιγότερες νέες θέσεις εργασίας από τις προβλέψεις. Οι ευρωπαϊκές αγορές επέστρεψαν κατά κάποιον τρόπο στην ίδια εικόνα που είχαν πριν από την πρόσφατη άνοδο.

Εν ολίγοις ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 έκλεισε με πτώση 1%, την οποία πλησίασε και ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κλείνοντας με υποχώρηση 0,99%, ενώ με πτώση 0,90% έκλεισε ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού. Τις μεγαλύτερες απώλειες και συγκεκριμένα 1,63% σημείωσε χθες ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης, ενώ ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου έκλεισε με υποχώρηση 1,52%.

Απώλειες 1% για τον EuroStoxx 600, πτώση άνω του 1,5% σε Μιλάνο, Φρανκφούρτη.

Είχε προηγηθεί την προηγούμενη ημέρα ένα πραγματικό ράλι των ευρωπαϊκών αγορών που οδήγησε τον EuroStoxx 600 σε άνοδο 3%. Η άνοδος επί δύο συναπτές ημέρες είχε συνοδευθεί και από την υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του δεκαετούς του αμερικανικού δημοσίου να υποχωρεί κάτω από το 3,6%, ενώ είχε υπερβεί το 4% την προηγούμενη εβδομάδα. Χθες όμως οι τιμές των κρατικών ομολόγων επανήλθαν σε πτωτική πορεία, με τις αποδόσεις τους να ανεβαίνουν και πάλι. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου του βρετανικού δημοσίου έφτασε στο 3,95% και του διετούς στο 4,04%.

Το δολάριο είχε διολισθήσει σε κατώτερα επίπεδα τις τελευταίες ημέρες ακολουθώντας την υποχώρηση της ανησυχίας για τα επίπεδα του αμερικανικού χρέους. Χθες όμως επανήλθε σε ανοδική πορεία καταγράφοντας άνοδο 0,4% έναντι του καλαθιού των έξι σημαντικότερων νομισμάτων. Τα περισσότερα νομίσματα ανά τον κόσμο και προπαντός εκείνα των αναδυόμενων αγορών συμπιέζονται από την ανοδική πορεία του δολαρίου, ενώ η στερλίνα επανήλθε στα χαμηλά επίπεδα που είχε βρεθεί προ ημερών, όταν ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών είχε ανακοινώσει το σχέδιο της Λιζ Τρας για μείωση φόρων στους πλουσίους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή