Νέα υποχώρηση στις ευρωπαϊκές αγορές

Νέα υποχώρηση στις ευρωπαϊκές αγορές

Στο προσκήνιο οι φόβοι για την κατάσταση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δημοσιοποίηση των πρακτικών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χθες επανέφερε στο προσκήνιο τους φόβους για την κατάσταση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και τις επιθετικές κινήσεις χαλιναγώγησής του, γεγονός που επηρέασε δυσμενώς τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τα οποία έκλεισαν με απώλειες.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 εμφάνιζε αρχικώς άνοδο, η οποία αντιστράφηκε στη συνέχεια και τελικώς ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 0,64%, δεύτερη ημέρα στη σειρά. Αρνητικά επέδρασε στη διάθεση των επενδυτών και το ότι τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη δεν άφησαν περιθώρια αισιοδοξίας.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στο -0,78%, στο -0,37% ο DAX στη Φρανκφούρτη, στο Παρίσι ο CAC 40 στο -0,82%, στο -1,03% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και στο -0,91% ο IBEX στη Μαδρίτη. Στις απαρχές της εβδομάδας οι τιμές των μετοχών των ευρωπαϊκών ομίλων ενισχύθηκαν χάρη στις ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα στραφούν σε λιγότερο επιθετικές πολιτικές ως προς τα επιτόκια.

Στο προσκήνιο οι φόβοι για την κατάσταση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Εντούτοις, τα ίδια τα πρακτικά της ΕΚΤ από τη συνεδρίασή της στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου καταδεικνύουν ότι τα στελέχη της ανησυχούν για την πορεία του πληθωρισμού και το ενδεχόμενο να παραμείνει επιμόνως σε υψηλότατα επίπεδα, καθιστώντας τις επιθετικές κινήσεις σύσφιγξης αναγκαίες ακόμη και εις βάρος της οικονομικής ανάπτυξης.

«Η αγορά τελεί εν αναμονή ακόμη μίας επιθετικής αύξησης επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ και, εάν κανείς εξετάσει προσεκτικά όλα τα σχόλια από τους αξιωματούχους της, καθώς και από τους ομολόγους τους στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, θα διαπιστώσει ότι ύψιστη προτεραιότητά τους παραμένει ο πληθωρισμός», επισημαίνει ο Χιου Ρόμπερτς, διευθυντής ανάλυσης δεδομένων στην Quant Insight.

«Η αγορά αρχίζει να προετοιμάζεται να επεξεργαστεί την προοπτική ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, και σε μικρότερο βαθμό η ΕΚΤ, θα υποχρεωθεί να διατηρήσει την πολιτική σύσφιγξης σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα». Αναφορικά τώρα με το ευρώ ως προς το δολάριο, αυτό υποχώρησε χθες κατά 0,7%, στο 0,9810 δολάριο, ενώ το αργό Νέας Υόρκης εμφάνισε άνοδο 0,8%, στα 88,49 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή