Εκτίναξη εμπορικού ελλείμματος παρά το ρεκόρ εξαγωγών

Εκτίναξη εμπορικού ελλείμματος παρά το ρεκόρ εξαγωγών

Προς νέο ρεκόρ οδεύουν οι ελληνικές εξαγωγές το 2022, καθώς ήδη στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου η αξία τους είχε φτάσει τα 35,79 δισ. ευρώ, ενώ στο σύνολο του 2021 είχε διαμορφωθεί σε 39,3 δισ. ευρώ.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης

Προς νέο ρεκόρ οδεύουν οι ελληνικές εξαγωγές το 2022, καθώς ήδη στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου η αξία τους είχε φτάσει τα 35,79 δισ. ευρώ, ενώ στο σύνολο του 2021 είχε διαμορφωθεί σε 39,3 δισ. ευρώ. Μέρος βεβαίως της αύξησης αυτής οφείλεται στην αύξηση της αξίας των εξαγόμενων προϊόντων λόγω των συνολικών ανατιμήσεων. Ακριβώς εκεί οφείλεται, άλλωστε, και η μεγάλη αύξηση της αξίας των εισαγωγών, κατά 49,7% στο οκτάμηνο, εξέλιξη που οδηγεί αναπόφευκτα σε διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) η αξία των εισαγωγών διαμορφώθηκε τον Αύγουστο του 2022 σε 7,68 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 52,5% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αύξηση ήταν 26,6%.

Τον ίδιο μήνα η αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, διαμορφώθηκε σε 4,79 δισ. ευρώ αυξημένη κατά 70,4% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών η αύξηση ήταν 35,2%.

Στα 23,66 δισ. το έλλειμμα στο οκτάμηνο — Οι ανατιμήσεις αύξησαν την αξία τόσο των εξαγόμενων προϊόντων όσο και των εισαγόμενων.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, διαμορφώθηκε τον Αύγουστο σε 2,89 δισ. ευρώ, ενισχυμένο κατά 29,9%.

Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022 η αξία των εισαγωγών διαμορφώθηκε σε 59,45 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 49,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Την ίδια ώρα, η αξία των εξαγωγών διαμορφώθηκε σε 35,79 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 43,2%. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε στο οκτάμηνο κατά 60,5% και διαμορφώθηκε σε 23,66 δισ. ευρώ.

«Μπορεί οι εντυπωσιακές επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών να δημιουργούν αισιοδοξία με τον δυναμισμό και τη δυνατότητά τους να αντεπεξέρχονται σε αντίξοες συνθήκες, ωστόσο είναι κρίσιμο να υπάρξει αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Είναι κρίσιμο η Ευρωπαϊκή Ενωση να αντιληφθεί την ανάγκη για μια συνολική και ενιαία παρέμβαση για την αναχαίτιση των υψηλών τιμών ενέργειας με επίκεντρο την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για επιβολή πανευρωπαϊκού πλαφόν στο αέριο. Οι Ελληνες εξαγωγείς συνεχίζουν να αναζητούν νέες ευκαιρίες δραστηριοποίησης εκτός συνόρων ώστε να συντηρήσουν το θετικό μομέντουμ που διαμορφώνεται για τα ελληνικά προϊόντα», σχολίασε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT