«Καμπανάκι» από ΕΚΤ για τα μπόνους στελεχών μεγάλων τραπεζών

«Καμπανάκι» από ΕΚΤ για τα μπόνους στελεχών μεγάλων τραπεζών

Πιέσεις ασκούνται από την ΕΚΤ προς ορισμένες τράπεζες της Ευρωζώνης, συστήνοντάς τους να ελέγξουν τα μπόνους των στελεχών τους για το 2022 λόγω ανησυχιών για τις οικονομικές προοπτικές

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιέσεις ασκούνται από την ΕΚΤ προς ορισμένες τράπεζες της Ευρωζώνης, συστήνοντάς τους να ελέγξουν τα μπόνους των στελεχών τους για το 2022 λόγω ανησυχιών για τις οικονομικές προοπτικές, σύμφωνα με έγκυρες πηγές. Με βάση το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η ΕΚΤ είχε προσφάτως αναφέρει ότι αναμένει μείωση στις μεταβλητές αμοιβές και στα μερίσματα, φοβούμενη πως η κρίση της ενέργειας πιθανώς να προκαλέσει πτωχεύσεις, όπως αναφέρουν πηγές. Οι τελευταίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν, διότι οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Οι προειδοποιήσεις είχαν χαρακτήρα επείγοντος, ενόψει και μιας εντονότερης επιβράδυνσης της οικονομίας το 2023, όπως εκτιμά η ΕΚΤ. Η προσέγγιση αυτή εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει να κάνει με αρκετά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης, όπως αυτά των UniCredit, Commerzbank και Deutsche Bank, που διατύπωσαν προσφάτως αισιόδοξες προβλέψεις για την κερδοφορία τους, ανεξαρτήτως του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων. Πέραν τούτου, δηλώνουν ότι δεν θεωρούν πως θα βρεθούν στην ανάγκη να κάνουν μαζικές προβλέψεις έναντι αδυναμίας εξοφλήσεως δανείων, ακόμη κι αν αντιμετωπίζουν το σοβαρό πρόβλημα του διογκούμενου κόστους ενέργειας στην Ευρώπη. Ο Αντρέα Ενρία, ο οποίος προεδρεύει του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, εκτιμά πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποβαθμίζουν τους κινδύνους, ενώ παράλληλα δείχνουν απρόθυμα να συζητήσουν σοβαρά θέματα που αφορούν την εποπτεία τους. «Η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον ενός επίμονου και καθολικού μακροοικονομικού σοκ, το οποίο απαιτεί οι αρμόδιες εποπτικές αρχές να λειτουργήσουν με πολύ μεγάλη προσοχή», υπογράμμισε ο κ. Ενρία.

Συστήνει επίσης περικοπές και στα μερίσματα λόγω αυξημένων οικονομικών κινδύνων και προοπτικών ύφεσης.

Η ΕΚΤ έχει ήδη αποδείξει πως είναι έτοιμη να παρέμβει, εάν πιστεύει ότι το πρόγραμμα μπόνους μιας τράπεζας της Ευρωζώνης είναι υπερβολικό, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους οξυμένους οικονομικούς κινδύνους. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού είχε συστήσει εξαιρετική προσοχή και αυτοσυγκράτηση, ενώ στην ουσία υποχρέωσε ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα (BNP Paribas, Deutsche Bank και UniCredit) να περικόψουν τις παροχές τους σε μπόνους για το 2020, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή