Επίθεση χάκερ στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων

Επίθεση χάκερ στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων

Σε 570 εκατ. δολάρια υπολογίζεται η λεία τους από το χτύπημα στο Binance

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο κυβερνοεπίθεσης βρέθηκε το Binance, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτογραφημένων νομισμάτων του κόσμου. Χθες το πρωί εκλάπησαν από αυτό 2 εκατομμύρια «νομίσματα» τύπου ΒΝΒ, των οποίων η αξία υπολογίζεται σε σχεδόν 570 εκατ. δολάρια. Αργότερα ανακτήθηκαν τα περισσότερα και η απώλεια περιορίστηκε σε 100 εκατ. δολάρια. Συνολικά από τις αρχές του χρόνου οι διαδοχικές κλοπές/κυβερνοεπιθέσεις έχουν προκαλέσει στο συγκεκριμένο σύστημα ζημία 2 δισ. δολαρίων. Κατά τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του Binance, Tσανγκπένγκ Ζάο, αυτά που εκλάπησαν προέρχονται από μία λεγόμενη «γέφυρα» στην τεχνολογία κρυπτογραφημένων νομισμάτων blockchain. Πρόκειται για εργαλεία, τα οποία χρησιμοποιούνται για να μεταφερθούν κρυπτογραφημένα νομίσματα ανάμεσα σε διαφορετικές εφαρμογές. Αρχικά ο Τσανγκπένγκ Ζάο είχε αναφέρει πως είχαν κλαπεί κρυπτογραφημένα νομίσματα αξίας περίπου 570 εκατομμυρίων δολαρίων. Αργότερα, εκπρόσωπος του χρηματιστηρίου δήλωσε ότι η πλειονότητα των κρυπτογραφημένων νομισμάτων τύπου ΒΝΒ παραμένει στο ψηφιακό πορτοφόλι της εταιρείας, ενώ νομίσματα αξίας σχεδόν 100 εκατ. δολαρίων δεν έχουν ακόμη ανακτηθεί. Οι κλοπές στον κλάδο των νομισμάτων με κρυπτογράφηση αποδείχθηκαν σύνηθες φαινόμενο μέσα στη χρονιά, ενώ στο στόχαστρο των επιθέσεων μπαίνουν οι «γέφυρες». Πέραν των φαινομένων αυτών, είναι μαζικές και οι πωλήσεις συναφών περιουσιακών στοιχείων, που έχουν αφαιρέσει από τον κλάδο αξία περίπου 2 τρισ. δολαρίων.

Η τεχνολογία ΒΝΒ Chain υποστηρίζει τα κρυπτογραφημένα νομίσματα ΒΝΒ, τα οποία παλαιότερα είχαν την επωνυμία Binance Coin και θεωρούνται τα πέμπτα ισχυρότερα του είδους με χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 46 δισ. δολαρίων. Τα σχετικά αποτυπώνονται στα δεδομένα της εταιρείας CoinGecko. Τα προϊόντα σχεδόν αξίας 2 δισ. δολαρίων, που εκλάπησαν αθροιστικά φέτος, σχετίζονται με 13 διαφορετικές κυβερνοεπιθέσεις σε αντίστοιχες «γέφυρες», όπως ανέφερε η εταιρεία αναλύσεων του κλάδου Chainalysis. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο οι χάκερ έκλεψαν από τη «γέφυρα» Ronin Bridge περιουσιακά στοιχεία σχεδόν 615 εκατ. δολαρίων. Το εν λόγω εργαλείο χρησιμοποιείται για τη μεταφορά των νομισμάτων εκτός και εκτός του ηλεκτρονικού παιχνιδιού Axie Infinity. Επρόκειτο για μία από τις μεγαλύτερες κλοπές, ενώ από μέρους τους οι Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών θεώρησαν πως η εγκληματική ενέργεια διασυνδέεται με χάκερ από τη Βόρειο Κορέα. Σε χθεσινή ανάρτησή του το ομώνυμο –με την τεχνολογία ΒΝΒ Chain– οικοσύστημα τόνιζε πως κατόρθωσε να σταματήσει τη διασπορά του φαινομένου, προσεγγίζοντας ορισμένες οντότητες ή άτομα που πιστοποιούν τις συναλλαγές σε κρυπτογραφημένα νομίσματα και με τη χρήση της τεχνολογίας blockchain. Επιπλέον, ανέφερε ότι λειτουργούν 44 διαφορετικές τέτοιες οντότητες σε διαφορετικές ζώνες ώρας, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Κατάφεραν να κλέψουν από την αγορά «νομίσματα» τύπου ΒΝΒ.

Συν τοις άλλοις, το ΒΝΒ Chain δήλωσε πως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αποφάσισε να ενεργοποιήσει νέο μηχανισμό διακυβέρνησης, ώστε να αποκρούσει μελλοντικές κυβερνοεπιθέσεις, καθώς και να διευρύνει το δίκτυο των οντοτήτων – ατόμων που πιστοποιούν συναλλαγές. Τέλος, στην ιστοσελίδα του χρηματιστηρίου Binance το BNB Chain χαρακτηρίζεται ως αποκεντρωμένο οικοσύστημα, βασισμένο στην αντίστοιχη κοινότητα συναλλαγών σε νομίσματα με κρυπτογράφηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή