Εντονες πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Εντονες πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επηρεαζόμενα κυρίως από τις εξελίξεις στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, όπου τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ παραμένει ανελαστική – και αυτό προσφέρει ένα επιχείρημα κι ένα κίνητρο στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία θέλει να αποκλιμακώσει τη ζήτηση στην αγορά εργασίας, να εξακολουθήσει να βαδίζει στην οδό της επιθετικής αύξησης επιτοκίων.

Στα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου τον τόνο της καθόδου έδωσαν οι μετοχές του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με -1,18%, με -0,09% στο Λονδίνο ο FTSE, με -1,59% στη Φρανκφούρτη ο DAX, με -1,17% στο Παρίσι ο CAC 40, με -1,13% στο Μιλάνο ο FTSE MIB και με -0,99% στη Μαδρίτη ο IBEX. Στην αμερικανική αγορά οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 αν και αρχικά είχαν διατηρηθεί αμετάβλητοι προ της δημοσιοποίησης των στοιχείων, αμέσως μετά υποχώρησαν 1% και πλέον.

Αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αγοράς εμφάνιζαν πτώση και αυτοί κατά 1,53% και 2,09% αντιστοίχως. Οι προσλήψεις στην οικονομία, εκτός του τομέα της γεωργίας, αυξήθηκαν κατά 263.000 τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, υπερβαίνοντας ελαφρώς τις προβλέψεις, όταν ο δείκτης ανεργίας διαμορφώθηκε στο 3,5%, δηλαδή χαμηλότερα των εκτιμήσεων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με απώλειες της τάξεως του 1,18%.

O δείκτης δολαρίου έναντι άλλων νομισμάτων του Bloomberg ενισχύθηκε 0,2%. Το ευρώ προς το δολάριο υποχώρησε 0,4% στα 0,9749 δολάρια. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων ενισχύθηκαν χθες 11 μονάδες βάσης στο 2,19%. «Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προσπαθεί να ανακόψει την πορεία των πραγμάτων και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως η οικονομία της χώρας ακόμα τα πηγαίνει αρκετά καλά», επισημαίνει ο Ράιαν Ντέτρικ, διευθυντής στρατηγικής αγορών στην Carson Group. «Το να προχωρήσει σε αναδίπλωση νωρίτερα από το αναμενόμενο προϋποθέτει πως ο δείκτης του πληθωρισμού θα αποκλιμακωθεί. Γι’ αυτόν τον λόγο η δημοσιοποίηση των στοιχείων του πληθωρισμού την επόμενη εβδομάδα έχει τόσο μεγάλη σημασία, ενώ τα στοιχεία για την αύξηση μισθών (χθες) δεν αφήνουν περιθώρια να σκεφθούμε πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα ανακόψει τον επιθετικό βηματισμό της».

Στη Γηραιά Ηπειρο ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 εξασφάλισε άνοδο 1,7% από τις αρχές της εβδομάδας και τείνει προς την καλύτερη εβδομαδιαία του επίδοση από τα τέλη Ιουλίου. Χθες τη σοβαρότερη κάμψη είχαν η υψηλή τεχνολογία και οι κατασκευές με απώλειες 2,5% και 1,4% αντίστοιχα – η υψηλή τεχνολογία επηρεάστηκε από δήλωση μεγάλου κατασκευαστή τσιπ ότι η κρίση στον κλάδο θα είναι χειρότερη των προβλέψεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή