Προειδοποιήσεις για επικείμενη διεθνή ύφεση

Προειδοποιήσεις για επικείμενη διεθνή ύφεση

Οι επικεφαλής του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποίησαν χθες για τον άμεσο κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επικεφαλής του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποίησαν χθες για τον άμεσο κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης εξαιτίας ενός συνδυασμού επιβράδυνσης των αναπτυγμένων οικονομιών και επιταχυνόμενου πληθωρισμού, που εξωθεί την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα και τις άλλες κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν διαρκώς το κόστος δανεισμού.

Αναπόφευκτη στην Ευρώπη, λέει το ΔΝΤ, «καμπανάκι» από την Παγκόσμια Τράπεζα για το χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών.

Μιλώντας σε ψηφιακή επικοινωνία πριν από την έναρξη της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα υπογράμμισε ότι στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, στις ΗΠΑ, η αγορά εργασίας παραμένει σε εξαιρετική κατάσταση, αλλά αρχίζει να χάνει την κεκτημένη ταχύτητα που απέκτησε μετά την πανδημία, καθώς η αύξηση του κόστους δανεισμού αρχίζει να έχει αντίκτυπο. Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, η επιβράδυνση είναι αναπόφευκτη εξαιτίας της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου, όπως άλλωστε και της Κίνας, καθώς η οικονομία της αντιμετωπίζει το τίμημα της πανδημίας και της κρίσης του στεγαστικού τομέα. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, περίπου το 1/3 της παγκόσμιας οικονομίας θα σημειώσει τουλάχιστον δύο συναπτά τρίμηνα συρρίκνωσης φέτος και το επόμενο έτος και συνολικά το ΑΕΠ αυτών των χωρών –που αντιπροσωπεύουν το 1/3 της παγκόσμιας οικονομίας– θα μειωθεί μέχρι το 2026 κατά 4 τρισ. δολ.

Το Ταμείο τονίζει, πάντως, πως οι πολιτικοί ταγοί και οι ιθύνοντες που χαράσσουν οικονομική πολιτική δεν μπορούν να αφήσουν τον πληθωρισμό να εκτροχιαστεί. Ειδικότερα, η κ. Γκεοργκίεβα τόνισε πως «αν δεν λάβουμε αρκετά μέτρα τότε θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα». Προσέθεσε επίσης, πως τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης κατά της ενεργειακής κρίσης πρέπει να είναι στοχευμένα, προκειμένου να μην ανατροφοδοτούν τον πληθωρισμό. Κάλεσε, άλλωστε, τον κόσμο να στηρίξει και να βοηθήσει τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες που έχουν πληγεί τα μέγιστα από τη στροφή των μεγάλων κεντρικών τραπεζών σε περιοριστική νομισματική πολιτική. Σε παρεμφερείς επισημάνσεις προέβη και ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μαλπάς, που μιλώντας από κοινού με την κ. Γκεοργκίεβα προειδοποίησε πως υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος» να συρρικνωθεί η παγκόσμια οικονομία στη διάρκεια του επόμενου έτους. Οπως υπογράμμισε, η ενίσχυση του δολαρίου έναντι όλων των νομισμάτων, αλλά προπαντός των νομισμάτων του αναπτυσσόμενου κόσμου, αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους των χωρών με χαμηλότερο εισόδημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή