Σταϊκούρας: Ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας μέσω εξαγωγών, επενδύσεων

Σταϊκούρας: Ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας μέσω εξαγωγών, επενδύσεων

Συνάντηση του υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα με στελέχη επενδυτικών τραπεζών, οίκων αξιολόγησης στην Ουάσιγκτον

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολιτική της κυβέρνησης στηρίζεται σε στοχευμένα μέτρα για τους ευάλωτους και δεν διακυβεύει τους δημοσιονομικούς στόχους, υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε σειρά συναντήσεων με υψηλόβαθμα στελέχη επενδυτικών και τραπεζικών ομίλων και οίκων αξιολόγησης (Bank of America, Citi, Commerzbank, Credit Suisse International, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Moody’s, Nomura, Société Générale) που πραγματοποιεί από χθες στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Παρά τις αντίξοες εξωγενείς κρίσεις, ο Ελληνας υπουργός υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει αναπτυξιακή δυναμική και ευοίωνες προοπτικές. Εστιάζει, συγκεκριμένα, στη θετική αλλαγή της σύνθεσης του ΑΕΠ, καθώς οι εξαγωγές ξεπέρασαν το 2021 το 40% του ΑΕΠ –ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με το 2010– και στο 7μηνο του τρέχοντος έτους έφθασαν ήδη το 75% του περυσινού επιπέδου, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις κατέγραψαν το 2021 την καλύτερη επίδοση της τελευταίας 20ετίας και στο πρώτο εξάμηνο του 2022 άγγιξαν το 80% του συνόλου του περασμένου έτους.

Ο κ. Σταϊκούρας αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι υφίστανται σημαντικές προκλήσεις, έντονη αβεβαιότητα και καθοδικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τις τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό και επιτάσσουν συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, καθώς και δυναμικές, αποφασιστικές και συνεκτικές λύσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε εθνικό επίπεδο, ο κ. Σταϊκούρας τονίζει την προσήλωση της κυβέρνησης στη συνέχιση της εφαρμογής συνετών, φιλοαναπτυξιακών και μεταρρυθμιστικών πολιτικών στο οικονομικό πεδίο, οι οποίες βασίζονται σε έξι άξονες:

1. Εφαρμογή στοχευμένων, προσωρινών μέτρων στήριξης, ιδίως για τους πιο ευάλωτους πολίτες, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πολιτική αυτή δεν διακυβεύει τους δημοσιονομικούς στόχους και τη δυναμική του δημοσίου χρέους.

2. Αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική, που στηρίζεται κυρίως στην οικονομική μεγέθυνση, με υψηλότερα μόνιμα φορολογικά έσοδα, που ενισχύονται από φιλοαναπτυξιακές μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

3. Εφαρμογή μιας έξυπνης εκδοτικής στρατηγικής.

4. Τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, μέσω της πιστωτικής επέκτασης, της ανάπτυξης του σκέλους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και της εφαρμογής του νέου πλαισίου για το ιδιωτικό χρέος.

5. Συνέχιση μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων.

6. Επιτάχυνση της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο οποίο έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα 372 έργα και υποέργα, προϋπολογισμού 13,5 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT