Οι επιπτώσεις του ισχυρού δολαρίου στα άλλα νομίσματα

Οι επιπτώσεις του ισχυρού δολαρίου στα άλλα νομίσματα

Στο πλαίσιο της συνόδου της «Ομάδας των Επτά» δεν υπήρξε ένδειξη για από κοινού παρέμβαση

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιαπωνία και άλλες χώρες που αντιμετώπισαν τις επιπτώσεις από την άνοδο του δολαρίου δεν βρήκαν κάποια ανακούφιση από τα συμπεράσματα των πρόσφατων συνεδριάσεων που είχαν οι αρμόδιοι για την οικονομία αξιωματούχοι στο πλαίσιο της συνόδου της «Ομάδας των Επτά». Επιπλέον δεν υπήρξε ένδειξη για από κοινού παρέμβαση. Με την έντονη πίεση του Τόκιο οι συμμετέχοντες περιέλαβαν μια φράση στην ανακοίνωσή τους πως παρακολουθούν στενά την «πρόσφατη αστάθεια» στις αγορές. Ωστόσο, η προειδοποίηση καθώς και η απειλή του Ιάπωνα υπουργού Οικονομικών Σουνίτσι Σουζούκι για νέα παρέμβαση στη χρηματαγορά υπέρ του γιεν δεν κατόρθωσαν να εμποδίσουν τη διολίσθησή του σε νέα χαμηλά επίπεδα ναδίρ 32 ετών έναντι του δολαρίου στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Κι ενώ ο κ. Σουζούκι μπορεί να βρήκε συμμάχους να διαμαρτύρονται για τις συνέπειες από την επιθετική αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, παραδέχτηκε ότι κανένα σχέδιο για συντονισμένη παρέμβαση δεν βρισκόταν στα σκαριά. «Πολλές χώρες συνειδητοποίησαν πως υπάρχει η ανάγκη επαγρύπνησης για τις δευτερογενείς επιπτώσεις της παγκόσμιας νομισματικής σύσφιξης και ανέφεραν όσες κινήσεις οφείλουν να γίνουν. Ωστόσο δεν υπήρξε καμία συζήτηση για το ποια συντονισμένα μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συμμετοχή σε χωριστές συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της «Ομάδας των Επτά» και της «Ομάδας των Είκοσι» στην Ουάσιγκτον. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν κατέστησε σαφές ότι η Ουάσιγκτον δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε συντονισμένη δράση, επισημαίνοντας πως η αθροιστική ισχύς του δολαρίου ήταν «φυσικό αποτέλεσμα διαφορετικών ρυθμών νομισματικής σύσφιξης στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες».

Το 1985 η αποσταθεροποιητική άνοδος του δολαρίου ώθησε πέντε χώρες –Γαλλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες και την τότε Δυτική Γερμανία– να συνενωθούν για να αποδυναμώσουν το αμερικανικό νόμισμα και να βοηθήσουν στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ. Μετά τη συμφωνία, που ονομάστηκε «Συμφωνία της Πλάζας», διότι συνήφθη στο φημισμένο ξενοδοχείο «Πλάζα» της Νέας Υόρκης, το δολάριο έχασε περίπου το 25% της αξίας του τους επόμενους δώδεκα μήνες. Χωρίς το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να αναμειχθεί σε ανάλογες κινήσεις σήμερα, οι άλλες χώρες πρέπει να βρουν τρόπους να μετριάσουν τις επιπτώσεις του ενδυναμωμένου δολαρίου, το οποίο υποχρέωσε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες να αυξήσουν τα επιτόκια για να υπερασπιστούν τα νομίσματά τους ακόμη και εις βάρος της ανάπτυξης και σε βαθμό μεγαλύτερο από το ανεκτό. Οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές έχουν αντιμετωπίσει σημαντικές εκροές κεφαλαίων φέτος, οι οποίες είναι συγκρίσιμες με προηγούμενες περιόδους αναταραχής. Η κατάσταση αυτή υποχρεώνει τις κεντρικές τράπεζες να ενισχύσουν τα αποθέματα ρευστότητας και να λάβουν άλλα μέτρα, ώστε να προετοιμαστούν για συνθήκες αναστάτωσης, όπως τονίζει ο Σαντζάγια Πανθ, αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ασία και τον Ειρηνικό. «Η κατάσταση για τις ασιατικές οικονομίες είναι πολύ διαφορετική απ’ ό,τι ήταν πριν από είκοσι χρόνια, εφόσον στο μεσοδιάστημα συσσώρευαν συναλλαγματικά διαθέσιμα, τα οποία πλέον τις καθιστούν πιο ανθεκτικές σε εξωτερικούς κραδασμούς», δήλωσε ο κ. Πανθ στο Reuters στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. «Ταυτόχρονα, τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους, ιδιαίτερα σε ορισμένες οικονομίες των περιφερειών, προκαλούν ανησυχία», είπε.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή