«Βουτιά» στις κρατήσεις για μισθώσεις τύπου Airbnb τον χειμώνα

«Βουτιά» στις κρατήσεις για μισθώσεις τύπου Airbnb τον χειμώνα

«Δύσκολος χειμώνας» μετά το καλύτερο καλοκαίρι των τελευταίων ετών αναμένεται για τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων

1' 53" χρόνος ανάγνωσης

«Δύσκολος χειμώνας» μετά το καλύτερο καλοκαίρι των τελευταίων ετών αναμένεται για τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Με βάση τις κρατήσεις που είχαν γίνει μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, κατά το διάστημα από τον επόμενο Δεκέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο ο αριθμός των διανυκτερεύσεων προβλέπεται να σημειώσει πτώση της τάξεως του 40,4% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν με βάση την τελευταία μηνιαία έρευνα της AirDNA για τον μήνα Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με αυτή την εικόνα καθίσταται σαφές ότι η ενεργειακή κρίση που έχει πλήξει την Ευρώπη έχει αρνητική επίδραση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, και ασφαλώς και στον κλάδο της φιλοξενίας και των ταξιδιών. Πρόκειται άλλωστε για πανευρωπαϊκή τάση, καθώς μόνο σε τρεις χώρες το πρόσημο για τους επόμενους μήνες παραμένει θετικό έναντι του 2019. Αυτές είναι η Αυστρία (18,5%), η Φινλανδία (10,9%) και η Γαλλία (7,8%). Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στην Ουγγαρία με 56,7% και η μικρότερη στην Ελβετία με 3,3%. Σημειώνεται πάντως ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει αντιστροφή αυτής της εικόνας, καθώς είναι πιθανό να γίνουν περισσότερες κρατήσεις πιο κοντά στις ημερομηνίες άφιξης των ταξιδιωτών.

Οσον αφορά τον Σεπτέμβριο, η Ελλάδα συνέχισε να εμφανίζει θετικές επιδόσεις καταλαμβάνοντας την τέταρτη καλύτερη θέση στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων ήταν κατά 13,5% υψηλότερος έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019, ενώ ο αριθμός των διαθέσιμων καταλυμάτων ήταν σχεδόν ίδιος με εκείνον του 2019 (μόλις 0,6% υψηλότερος). Αξίζει να σημειωθεί ότι η πτωτική τάση στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων έγινε περισσότερο εμφανής στο σύνολο της Ευρώπης τον Σεπτέμβριο.

Εμφανίζουν μείωση 40,4% για το διάστημα Δεκεμβρίου – Μαρτίου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Ειδικότερα, ο αριθμός των χωρών όπου η ζήτηση ξεπέρασε εκείνη του 2019 περιορίστηκε σε μόλις έξι χώρες, από εννέα τον Αύγουστο. Την πρώτη τριάδα κατέλαβαν κατά σειρά η Γαλλία με αύξηση 19,2% (σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019), η Γερμανία με 15,7% και η Αυστρία με 15,1%.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά για το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου οι διανυκτερεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα ξεπέρασαν εκείνες του αντίστοιχου καλοκαιριού του 2019 κατά 24,1%, αποτελώντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση πανευρωπαϊκά, πίσω μόνο από τη Γερμανία, όπου η αύξηση διαμορφώθηκε σε 24,8%. Σε σχέση με το περυσινό καλοκαίρι, η αύξηση άγγιξε το 61,8%, επίδοση που ήταν και η καλύτερη μεταξύ των υπόλοιπων χωρών της Νότιας Ευρώπης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT