Τα lockdowns έπληξαν την κινεζική ανάπτυξη

Τα lockdowns έπληξαν την κινεζική ανάπτυξη

Διαμορφώθηκε στο 3,9% το γ΄ τρίμηνο, κάτω από τον στόχο του Πεκίνου για 5,5%

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλύτερη από τις αρκετά απαισιόδοξες προβλέψεις αλλά και ανησυχητικά μικρότερη από τον διακηρυγμένο στόχο του Πεκίνου ήταν η ανάπτυξη 3,9% που σημείωσε το ΑΕΠ της Κίνας το γ΄ τρίμηνο του έτους. Η δεύτερη οικονομία στον κόσμο πληρώνει βαρύ το τίμημα της μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό, πολιτικής επιλογής του προέδρου Σι, που αρχίζει με μάλλον κακούς οιωνούς την πρωτοφανή τρίτη θητεία του. Εξίσου καθοριστική είναι, όμως, και η σύνθετη κρίση στην κινεζική αγορά ακινήτων.

Η είδηση της σημαντικής επιβράδυνσης σχεδόν συνέπεσε με την ολοκλήρωση του συνεδρίου του ΚΚΚ καθώς τα στοιχεία δόθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση. Μια καθυστέρηση που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τα διεθνή ΜΜΕ ως ένδειξη ανησυχίας. Κατά πολλούς, οι Αρχές περίμεναν να ολοκληρωθεί το συνέδριο καθώς πρόκειται για μείζον πολιτικό συμβάν στη δεύτερη οικονομία του κόσμου και συγκαλείται κάθε πέντε χρόνια. Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times σχολιάζει πως το Πεκίνο απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία ώστε να μη λειτουργήσουν ως αντιπερισπασμός προς το συνέδριο ιδιαιτέρως επειδή ήταν απογοητευτικά. Οι προβλέψεις των οικονομολόγων μιλούσαν βέβαια για ακόμη μικρότερη αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ μόλις κατά 3,3% και υπό αυτήν την έννοια το 3,9% ήταν παρήγορο. Ηταν σαφώς υψηλότερη από τη μόλις 0,2% ανάπτυξη που σημειώθηκε το β΄ τρίμηνο όταν η Σαγκάη, η μεγαλύτερη πόλη της Κίνας και το σημαντικότερο οικονομικό και εμπορικό κέντρο της, παρέμεινε σε lockdown επί δύο συναπτούς μήνες. Τον Σεπτέμβριο οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά μόλις 2,5%, ενώ η βιομηχανική παραγωγή, που αποτελεί ατμομηχανή της κινεζικής οικονομίας και την κράτησε όρθια τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας, αυξήθηκε κατά 6,3%. Ηταν σαφώς μεγαλύτερη από τις προβλέψεις για αύξηση βιομηχανικής παραγωγής κατά μόλις 4,5%, καθώς ο μεταποιητικός κλάδος ανέκαμψε σημαντικά από τα αλλεπάλληλα lockdowns. Σύμφωνα με τον Τζούλιαν Πριτσάρ, οικονομολόγο της Capital Economics, μπορεί η βιομηχανική παραγωγή να πήγε κάπως καλύτερα αλλά η γενικότερη εικόνα είναι «μάλλον δυσάρεστη» καθώς η οικονομία δείχνει να έχει χάσει την κεκτημένη ταχύτητα. Οπως τόνισε ο ίδιος στους Financial Times, «στο εγγύς μέλλον δεν φαίνεται καμία προοπτική να αρθεί η πολιτική της μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό και δεν περίμεναν καν να χαλαρώσει πριν από το 2024».

Σε ό,τι αφορά την αύξηση ΑΕΠ κατά 3,9% ήταν πολύ μικρότερη από τον στόχο για ανάπτυξη 5,5% που είχε θέσει το Πεκίνο και προφανή αίτια της αποτυχίας είναι η πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό καθώς έχει υπονομεύσει την οικονομία με τα αλλεπάλληλα lockdowns. Παράλληλα, έχει συνδράμει καθοριστικά και η πολυσχιδής κρίση της κινεζικής αγοράς ακινήτων. Σχολιάζοντας σχετικά, η Αϊρις Πανγκ, οικονομολόγος με ειδικότητα σε θέματα Κίνας στην ING, τόνισε πως τα στοιχεία του γ΄ τριμήνου ήταν καλύτερα από τις προβλέψεις, αλλά η ευρύτερη εικόνα σχετικά με την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας είναι πολύ πιο σύνθετη και σίγουρα θα καθοριστεί από την πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό. Οπως τονίζει η ίδια, «η πολιτική αυτή εξακολουθεί να επηρεάζει την αγορά εργασίας και πολύ αρνητικά τις λιανικές πωλήσεις». Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως οι επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα είναι τόσο καθοριστικές, ώστε ορισμένες επενδυτικές τράπεζες υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Κίνας στο 3%.

Η ανεργία βρίσκεται στο 5,5%, αλλά στις ηλικίες από 16 έως 24 ετών το ποσοστό εκτοξεύεται στο 17,9%.

Σε ό,τι αφορά τη χειμαζόμενη αγορά ακινήτων, είναι ενδεικτική η πτώση κατά 22% των πωλήσεων ακινήτων όπως και η πτώση 38% που κατεγράφη στην έναρξη νέων οικοδομών. Ομοίως και οι επενδύσεις σε ακίνητα μειώθηκαν 8%. Σχολιάζοντας σχετικά η Goldman Sachs εκτιμά πως η κατάσταση στην αγορά ακινήτων θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες παρά τις προσπάθειες του Πεκίνου να τη στηρίξει. Εκτιμά μάλιστα πως η κατάσταση θα είναι πιο δύσκολη στις μικρές πόλεις, καθώς μεταξύ άλλων αντιμετωπίζουν και πρόβλημα μείωσης των κατοίκων τους που φεύγουν για τα μεγάλα αστικά κέντρα σε αναζήτηση επαγγελματικών ευκαιριών. Σε ό,τι αφορά την ανεργία, βρίσκεται στο 5,5%, αλλά στις ηλικίες από 16 έως 24 ετών το ποσοστό εκτοξεύεται στο 17,9%. Σημειωτέον ότι στα αστικά κέντρα το κατά κεφαλήν διαθέσιμο εισόδημα τα πρώτα τρία τρίμηνα του έτους σημείωσε αύξησε 2,3% με την προσαρμογή στον πληθωρισμό.

Στο μεταξύ, η απομάκρυνση του τσάρου της Οικονομίας Λιου Τσε, του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Γι Γκανγκ και του επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής Γκούο Σουκίνγκ, το οικονομικό επιτελείο της Κίνας αλλάζει άρδην και η οικονομική πολιτική συγκεντρώνεται στα χέρια του προέδρου Σι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή