Από το 2024 κοινός φορτιστής για όλες τις φορητές συσκευές

Από το 2024 κοινός φορτιστής για όλες τις φορητές συσκευές

Δόθηκε η τελική έγκριση από την Ε.Ε. – Πότε θα ισχύσει για τα λάπτοπ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Συμβούλιο των υπουργών Περιβάλλοντος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδωσε την τελική έγκρισή του σχετικά με την οδηγία για τον κοινό φορτιστή. Αυτό σημαίνει ότι το 2024 μια θύρα USB-C θα καταστεί υποχρεωτική για μια ολόκληρη σειρά ηλεκτρονικών συσκευών, όπως είναι τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετ και τα ακουστικά, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΜΠΕ). Δεν θα είναι πλέον απαραίτητη η αγορά διαφορετικού φορτιστή κάθε φορά που κάποιος αποκτά νέο κινητό τηλέφωνο ή παρόμοια συσκευή: τα πάντα θα μπορούν να επαναφορτιστούν χρησιμοποιώντας τον ίδιο φορτιστή. Ταυτόχρονα, η ύπαρξη κοινού φορτιστή θα διευκολύνει τους καταναλωτές και θα μειώσει σημαντικά τα ηλεκτρονικά απόβλητα. Για να γνωρίζουν οι καταναλωτές τι ακριβώς αγοράζουν, η οδηγία εισάγει ένα εικονόγραμμα που προσδιορίζει εάν μια νέα συσκευή συνοδεύεται από φορτιστή και μια ετικέτα που υποδεικνύει την απόδοση φόρτισης.

Από το 2024 κοινός φορτιστής για όλες τις φορητές συσκευές-1

Η οδηγία επιτρέπει επίσης στους καταναλωτές να επιλέξουν εάν θα αγοράσουν μια νέα συσκευή με ή χωρίς φορτιστή.

Συγκεκριμένα, οι νέοι κανόνες θα ισχύσουν πιθανώς από το φθινόπωρο του 2024 για ένα ευρύ φάσμα φορητών συσκευών: κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ και e-books, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, ακουστικά και φορητά ηχεία, ασύρματα ποντίκια και πληκτρολόγια, φορητά συστήματα πλοήγησης.

Επιπλέον, όλοι οι φορητοί υπολογιστές θα καλύπτονται από τους νέους κανόνες 40 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας. Σημειώνεται πως το 2020 οι καταναλωτές της Ε.Ε. αγόρασαν περίπου 420 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συσκευές και, κατά μέσον όρο, πλέον διαθέτουν τρεις φορτιστές για να φορτίζουν αυτές τις ηλεκτρονικές συσκευές – εκ των οποίων χρησιμοποιούν τακτικά δύο. Παρ’ όλα αυτά, το 38% των καταναλωτών αναφέρει ότι αντιμετώπισε προβλήματα με τη φόρτιση των συσκευών επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμος συμβατός φορτιστής. Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, στις 23 Σεπτεμβρίου 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για κοινό φορτιστή. Στις 26 Ιανουαρίου 2022, λιγότερο από έξι μήνες μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν ομόφωνα σχετικά με την οδηγία για τον κοινό φορτιστή.

Στις 7 Ιουνίου 2022 το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για την οδηγία σχετικά με τον κοινό φορτιστή, η οποία εγκρίθηκε από τους εκπροσώπους των κρατών-μελών της Ε.Ε. στις 29 Ιουνίου 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT