Σε υπόθεση μυστικών υπηρεσιών εμπλέκουν τη Huawei οι ΗΠΑ

Σε υπόθεση μυστικών υπηρεσιών εμπλέκουν τη Huawei οι ΗΠΑ

Κινέζοι προσπάθησαν να εμποδίσουν ποινικές έρευνες με στόχο τον κολοσσό

2' 25" χρόνος ανάγνωσης

Οι αμερικανικές Αρχές ισχυρίζονται ότι δύο Κινέζοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών προσπάθησαν να εμποδίσουν ποινικές έρευνες με στόχο τον τεχνολογικό κολοσσό Huawei Technologies, καθώς και ότι άλλοι εργάζονταν για λογαριασμό «ξένης δύναμης», προσπαθώντας να προμηθευτούν τεχνολογία και να στρατολογήσουν κατασκόπους. Αυτές οι κατηγορίες αφορούν σειρά υποθέσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, τις οποίες αποσφράγισε στις αρχές της εβδομάδας. «Η κυβέρνηση της Κίνας προσπάθησε να παρέμβει στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ατόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες και να υπονομεύσει το δικαστικό μας σύστημα, το οποίο προστατεύει τα δικαιώματα αυτά», είπε ο γενικός εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον. «Εντούτοις, δεν τα κατάφερε». Δέκα από τα 13 άτομα που κατηγορήθηκαν ήταν της κινεζικής υπηρεσίας πληροφοριών, σύμφωνα με τον διευθυντή του FBI, Κρις Ρέι Η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας Λίζα Μονακό πρόσθεσε ότι η υπόθεση σχετικά με την καταγγελλόμενη παρεμπόδιση αμερικανικής έρευνας πέριξ μιας εταιρείας τηλεπικοινωνιών –την οποία το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν κατονόμασε– αποκαλύπτει τις διασυνδέσεις του Πεκίνου με τις εταιρείες του. Υπογράμμισε ακόμη η κ. Μονακό ότι ο περί ου ο λόγος τηλεπικοινωνιακός γίγαντας προσπάθησε «να εξασφαλίσει παράνομα ένα πλεονέκτημα» για να υπονομεύσει την έρευνα των ΗΠΑ, όπερ δείχνει και το γιατί οι κινεζικές εταιρείες δεν πρέπει να θεωρούνται αξιόπιστες στο να διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα Αμερικανών πολιτών.

Οι ΗΠΑ κατονομάζουν δύο Κινέζους, που εργάστηκαν για λογαριασμό της κυβέρνησης του Πεκίνου με επίκεντρο τις ΗΠΑ από το 2019 και προς όφελος της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας.

Σύμφωνα με καταγγελία, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα αργά τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι οι Γκουοτσούν Χε και Ζενγκ Γουάνγκ εργάστηκαν για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης με επίκεντρο τις ΗΠΑ από το 2019 έως σήμερα και προς όφελος της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας. Ατομο, που γνωρίζει το θέμα, επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για τη Huawei. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι αμφότεροι δωροδόκησαν δικαστικό λειτουργό, ώστε να τους παρασχεθούν εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με μάρτυρες, αποδεικτικά στοιχεία και πιθανές πρόσθετες κατηγορίες, που θα απαγγελθούν εναντίον του τεχνολογικού γίγαντα. Σύμφωνα με τη σχετική μήνυση, καταβλήθηκαν στον υπάλληλο 61.000 δολάρια σε Bitcoin. Σε μια άλλη περίπτωση το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ κατηγόρησε τέσσερα άτομα για συνωμοσία, η οποία στόχο είχε να δράσουν ως πράκτορες ξένης κυβέρνησης. Στη συνωμοσία φέρεται να αναμειγνύονται Κινέζοι αξιωματούχοι από υπηρεσίες πληροφοριών, που παρίσταναν ακαδημαϊκούς για να στρατολογήσουν Αμερικανούς δικαστικούς λειτουργούς και άλλους, στο πλαίσιο της αναζήτησης βοήθειας για την προμήθεια τεχνολογίας και εξοπλισμού δακτυλικών αποτυπωμάτων. Φέρεται επίσης να πίεσαν πρώην αξιωματούχο να σταματήσει τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ κατά μήκος της διαδρομής της Ολυμπιακής Φλόγας το 2008, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία.

Επιπλέον, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι σε υπόθεση που αποσφραγίστηκε στη Νέα Υόρκη, επτά άτομα από την Κίνα κατηγορήθηκαν την περασμένη εβδομάδα πως συνωμότησαν για να παρενοχλήσουν Κινέζο πολίτη, που ζούσε στις ΗΠΑ, με την ελπίδα να τον υποχρεώσουν να επιστρέψει. Οι ενέργειες λέγεται πως ήταν μέρος μιας προσπάθειας της Κίνας, που ονομάζεται «Επιχείρηση κυνήγι της αλεπούς», να αναγκάσει τον επαναπατρισμό των φερόμενων ως φυγάδων, που ζουν σε άλλες χώρες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT