Ολοκληρώνεται η εξαγορά του Twitter από τον Ελον Μασκ

Ολοκληρώνεται η εξαγορά του Twitter από τον Ελον Μασκ

Αναβρασμός στις τράπεζες που χρηματοδοτούν τη συμφωνία, αναταραχή μεταξύ των εργαζομένων του δικτύου υπό τον φόβο μαζικών απολύσεων

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πολυαναμενόμενη συμφωνία εξαγοράς του κοινωνικού δικτύου του Twitter από τον Ελον Μασκ, τον ιδρυτή και επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla, φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίστηκε ο ίδιος ο μεγιστάνας, μιλώντας στους επτά χρηματοπιστωτικούς ομίλους που τον βοηθούν στη χρηματοδότηση της συμφωνίας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα και τα οποία επικαλέστηκε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Οι τράπεζες, οι οποίες παρέχουν χρηματοδότηση μέσω πιστώσεων ύψους 13 δισ. δολαρίων στον δισεκατομμυριούχο, έχουν ολοκληρώσει τη σύνταξη της τελικής σύμβασης και βρίσκονται στη διαδικασία υπογραφής της τεκμηρίωσης – είναι ένα από τα τελευταία βήματα πριν διαθέσουν πραγματικά τα μετρητά στον Μασκ, όπως ανέφεραν οι πηγές, που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους διότι οι πληροφορίες σχετίζονται με ιδιωτική συναλλαγή. Η τιμή της μετοχής του Twitter εκτινάχθηκε όταν έγιναν γνωστά τα ανωτέρω και διαπραγματεύθηκαν έως και τα 53,18 δολάρια, πλησιάζοντας την προτεινόμενη τιμή εξαγοράς του Μασκ στα 54,20 δολάρια.

Οι τράπεζες της Γουόλ Στριτ, με επικεφαλής τη Morgan Stanley, είχαν ήδη προετοιμαστεί τις τελευταίες εβδομάδες για να χρηματοδοτήσουν την εξαγορά, σημείωσε προηγουμένως το Bloomberg. Βέβαια, δεν μπορεί τίποτε να είναι ποτέ σίγουρο με τον μεγιστάνα Ελον Μασκ, ο οποίος μόλις πριν από μερικές εβδομάδες αναζητούσε τρόπους διαφυγής από τη συμφωνία. Πάντως, αυτές οι τελευταίες εξελίξεις υποδηλώνουν ότι βρίσκεται στα τελικά στάδια της ολοκλήρωσης της συναλλαγής έως την προθεσμία που δόθηκε από το δικαστήριο, αύριο Παρασκευή 28 Οκτωβρίου. Στην επικοινωνία που είχε ο μεγιστάνας με τις πιστώτριες τράπεζες έδωσε υπόσχεση να τις βοηθήσει να προωθήσουν το χρέος του προς τους διαχειριστές κεφαλαίων. Αυτό είναι κομβικό ζήτημα για την ομάδα των επτά τραπεζών, οι οποίες βρίσκονταν σε κατάσταση εκνευρισμού μετά την αιφνίδια υπαναχώρηση Μασκ τον Αύγουστο. Κανονικά, οι τράπεζες θα απαλλάσσονταν από δεσμεύσεις πιστώσεων, μετακινώντας τες στους διαχειριστές κεφαλαίων με τη μορφή «ομολόγων-σκουπιδιών» και δανείων με μόχλευση, πριν κλείσει μια συμφωνία. Ωστόσο το συμπιεσμένο χρονοδιάγραμμα εξαγοράς και η επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών διεθνώς τις ανάγκασαν να διατηρήσουν το χρέος στα βιβλία τους.

Πέραν τούτου, εντός των κόλπων του Twitter παρατηρείται μεγάλη αναταραχή. Οπως επισημαίνει, χαριτολογώντας, ο οικονομικός ειδησεογραφικός ιστότοπος businessinsider, ίσως και να μην απομείνουν πολλοί εργαζόμενοι όταν η εταιρεία περιέλθει στα χέρια του Ελον Μασκ – ο τελευταίος διατείνεται πως θα προβεί σε μαζικές απολύσεις. Υπό το κράτος της μεγάλης αβεβαιότητας που ακολούθησε την προσέγγιση του δισεκατομμυριούχου και τις παλινωδίες του, εκατοντάδες εργαζόμενοι αναζητούν ευκαιρίες απασχόλησης σε άλλους κολοσσούς, σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων από το επαγγελματικό δίκτυο LinkedIn. Μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες, σχεδόν 530 άτομα αποχώρησαν από το Twitter, δηλαδή σχεδόν 60% περισσότεροι από ό,τι το προηγούμενο τρίμηνο. Και ακόμη 50 εγκατέλειψαν την εταιρεία μέσα στον Οκτώβριο, ενώ συνολικά απασχολούνται σε αυτήν 7.500 άτομα. Τέλος, περίπου 30% των αποχωρησάντων μετακινήθηκαν στην Google ή στη ΜΕΤΑ, ενώ άλλοι στράφηκαν σε διαφορετικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως Pinterest, LinkedIn, Snap και TikTok.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή