Η Lamda Development μπαίνει στις ΑΠΕ

Η Lamda Development μπαίνει στις ΑΠΕ

Στην πρώτη της επένδυση στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) προχωράει η Lamda Development

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη της επένδυση στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) προχωράει η Lamda Development, καθώς υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά του 20% της εταιρείας R Energy 1 Holding, διατηρώντας δικαίωμα για την απόκτηση επιπλέον ποσοστού 30,1%, δηλαδή έως και το 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου αυτής. Η κίνηση της Lamda Development εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την είσοδο στον κλάδο των ΑΠΕ και γενικότερα των πράσινων υποδομών, όπου σχεδιάζονται επενδύσεις συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2026.

Μέσω τέτοιων επενδύσεων, η εταιρεία θα γίνει ουσιαστικά και παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, πωλώντας π.χ. απευθείας την «καθαρή» ενέργεια στο σύστημα και αντισταθμίζοντας με τον τρόπο αυτό τις δαπάνες ηλεκτροδότησης και θέρμανσης/ψύξης των ακινήτων της στο Ελληνικό και άλλων κτιριακών υποδομών, όπως π.χ. τα εμπορικά κέντρα της. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να «θωρακίσει» ουσιαστικά τη Lamda απέναντι σε συνθήκες όπως η υφιστάμενη, κατά την οποία καλείται να διαχειριστεί υψηλές λειτουργικές δαπάνες για τα ακίνητά της, λόγω του υψηλού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. Με τις ανάγκες της Lamda να πολλαπλασιάζονται σε μερικά χρόνια, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα πρώτα μεγάλα κτίρια στο Ελληνικό, είναι σαφές ότι η επένδυση στις ΑΠΕ συνιστά μια λογική επιλογή. Πέραν της μείωσης του ενεργειακού κόστους, τέτοιες επενδύσεις επιτυγχάνουν επίσης τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της εταιρείας και ενισχύουν τις επιδόσεις της στον τομέα του ESG.

Απέκτησε το 20% της εταιρείας R Energy 1 Holding, διατηρώντας δικαίωμα για την απόκτηση επιπλέον ποσοστού 30,1%.

Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιώντας τα πρώτα κεφάλαια από το πράσινο ομόλογο, ύψους 230 εκατ. ευρώ που εξέδωσε τον προηγούμενο Ιούλιο, η Lamda Development θα επενδύσει ποσό 5 εκατ. ευρώ για την απευθείας απόκτηση του 20% της R Energy 1 Holding, ενώ επιπλέον 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν μέσω της κάλυψης από τη Lamda Development ενός μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 10 εκατ. ευρώ και τριετούς διάρκειας, που θα εκδώσει η εταιρεία ΑΠΕ. Κατά τη μετατροπή του εν λόγω δανείου, η Lamda (μέσω της θυγατρικής της Lamda Energy Investments) θα έχει το δικαίωμα να αυξήσει το ποσοστό της στην R Energy 1 Holding σε 50,1%.

Η εν λόγω εταιρεία αποτελεί τη συνέχεια της παρουσίας της οικογένειας Ρόκα στον χώρο των ΑΠΕ και διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο από 80 φωτοβολταϊκά πάρκα, ισχύος 44 MW, ενώ αναπτύσσει και ένα αιολικό πάρκο ισχύος 16,4 MW. Εντός του 2023, η εγκατεστημένη ισχύς της R Energy 1 Holding θα ανέλθει σε 60,4 MW, από 19,4 MW που είναι σήμερα. Στα επόμενα τρία χρόνια, το νούμερο αυτό θα αυξηθεί σε 140 MW, καθώς σχεδιάζεται η ανάπτυξη πρόσθετων έργων ΑΠΕ, αλλά και έργων αποθήκευσης ενέργειας. Μάλιστα, η εταιρεία βρίσκεται προ των πυλών της διαπραγμάτευσης των μετοχών της στην E.NA Plus του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ διερευνάται και το ενδεχόμενο εισαγωγής σε ξένα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT