Ο πληθωρισμός φέρνει διχόνια στην ΕΚΤ

Ο πληθωρισμός φέρνει διχόνια στην ΕΚΤ

Το πόσο πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια θα είναι το νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Βορρά και Νότου

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συζήτηση για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης μπορεί σύντομα να γίνει πιο τεταμένη. Ο πληθωρισμός στο 10,7% τον Οκτώβριο κρύβει μεγάλες ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών. Οι τιμές αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 7% στη Γαλλία, με 12% στη Γερμανία και 22% στην Εσθονία. Η πολιτική της ΕKT για υψηλότερα επιτόκια κινδυνεύει να αποβεί πολύ επιθετική για ορισμένες χώρες και άτολμη για άλλες.

Κατά την πανδημία οι τιμές μειώθηκαν ανάλογα με τις πολιτικές εγκλεισμού των χωρών, τα ποσοστά εμβολιασμού και το επίπεδο κρατικής υποστήριξης. Στη συνέχεια, ενόσω οι οικονομίες άρχισαν να ανακάμπτουν, οι τιμές αυξήθηκαν ταχύτερα σε χώρες που είχαν πληγεί περισσότερο. Το ενεργειακό σοκ επιδεινώθηκε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και το πρόβλημα οξύνθηκε λόγω των διαφορών στο ενεργειακό μείγμα και στα πρότυπα κατανάλωσης. Οι λιανικές τιμές της ενέργειας στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν 40% μεταξύ Αυγούστου 2021 και Αυγούστου 2022.

Η ενέργεια όμως αντιπροσωπεύει από το 6,7% του δείκτη τιμών στη Μάλτα έως το 16,2% στη Λετονία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Οι διαφορές στον πυρήνα του πληθωρισμού, που αφαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα, διευρύνθηκαν επίσης τα τελευταία δύο χρόνια από το 4% στη Γαλλία σε περισσότερο από 14% στη Σλοβακία.

Η ΕΚΤ αναγκάζεται σε μια ενιαία προσέγγιση από τη συνθήκη της νομισματικής ενοποίησης. Προς το παρόν, τα στελέχη της συναινούν στο να αυξήσει γρήγορα το βασικό της επιτόκιο μέχρι να φτάσει σε ένα «ουδέτερο» επίπεδο, που ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την οικονομία. Αυτό το επίπεδο έχει υπολογιστεί από ορισμένους διοικητές κεντρικών τραπεζών σε σχεδόν 2%, το οποίο θα μπορούσε έως την εκπνοή του 2022 να επιτευχθεί.

Ωστόσο, τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν πέραν τούτου, εάν ο πληθωρισμός επιμείνει. Τότε είναι που η παλιά συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ μεταξύ των «γερακιών» από τον Βορρά και των «περιστερών» από τον Νότο μπορεί να γίνει σκληρή, όπως με την κρίση χρέους του 2011. Οι χώρες με χαμηλότερο πληθωρισμό, με επικεφαλής τη Γαλλία, θα υποστηρίξουν ότι η ΕΚΤ πρέπει να σταματήσει. Εκείνοι με υψηλότερο πληθωρισμό θα θέλουν να διατηρήσει τον ρυθμό της έως την αποκλιμάκωση του δείκτη. Οπως συμβαίνει συνήθως, τα «γεράκια» προέρχονται από χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, όπου οι τιμές αυξάνονται ταχύτερα.

Ομως, σύμφωνα με τις περισσότερες προβλέψεις, η οικονομία της Ευρωζώνης θα είναι σταθερή το επόμενο έτος στην καλύτερη περίπτωση. Περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων μπορεί επομένως να δημιουργήσουν πολιτική αναταραχή και να οδηγήσουν σε σοβαρές διαιρέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή