Ταμείο Ανάκαμψης: Χρηματοδότηση τουριστικών επενδύσεων

Ταμείο Ανάκαμψης: Χρηματοδότηση τουριστικών επενδύσεων

Οκτώ επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος εντάχθηκαν στην πρώτη δέσμη χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οκτώ επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος εντάχθηκαν στην πρώτη δέσμη χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι πέντε αφορούν ξενοδοχεία, άλλες δύο τις δύο μεγάλες επιχειρήσεις εκμισθώσεων αυτοκινήτων της Ελλάδας και μία ακόμη την ακτοπλοΐα. Πρόκειται για επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 607 εκατ. τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί κατά 50% με χαμηλότοκα δάνεια από το Ταμείο και, στην πλειοψηφία τους, κατά 30% από εμπορικές τράπεζες και 20% με ίδια κεφάλαια.

Στα ξενοδοχεία ξεχωρίζουν το επενδυτικό σχέδιο 40 εκατ. για την κατασκευή νέου ξενοδοχείου πέντε αστέρων με δυναμικότητα 261 δωματίων στην Κω από την εταιρεία Πατούρης και το σχέδιο 42,3 εκατ. για την ανακαίνιση ολοκληρωμένης μορφής και αναβάθμιση σε κατηγορία πέντε αστέρων ξενοδοχειακού συγκροτήματος στη Χερσόνησο της Κρήτης από την Κρητικός Επενδυτικός Ομιλος Ελλάδας. Επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατ. πραγματοποιεί και το ξενοδοχείο Patmos Aktis για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του. Επίσης, στον Αποκόρωνα της Κρήτης η Ακτή Καλύβες Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις εκτελεί επενδυτικό σχέδιο 14,4 εκατ. για την κατασκευή ξενοδοχείου 97 δωματίων. Επίσης, ένα ακόμα project προϋπολογισμού 1,12 εκατ. της Spyridakos Group αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενου ξενοδοχείου και εξοπλισμού στη Σέριφο.

Μακράν το μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο όμως είναι αυτό της Avis ή αλλιώς Olympic Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις για την προμήθεια στόλου ηλεκτροκίνητων και plug-in υβριδικών οχημάτων με σκοπό την απόκτηση τροχαίου υλικού καθαρών αστικών μεταφορών. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 400 εκατ. και έχει χρηματοδοτηθεί από δύο διαφορετικές εμπορικές τράπεζες εκτός από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το δεύτερο μεγαλύτερο τουριστικού ενδιαφέροντος επενδυτικό πλάνο είναι αυτό της Autohellas προϋπολογισμού 170 εκατ., επίσης για την προμήθεια στόλου ηλεκτροκίνητων και plug-in υβριδικών οχημάτων. Τέλος η ακτοπλοϊκή Attica Συμμετοχών χρηματοδοτήθηκε κατά 50% για το σχέδιο προϋπολογισμού 16,3 εκατ. για την ψηφιοποίηση υφιστάμενων συστημάτων σε 20 πλοία της και την ψηφιοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Οι επενδύσεις αυτές συγκαταλέγονται μεταξύ των δανειακών συμβάσεων που υπεγράφησαν έως τα τέλη Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα στοιχεία των οποίων έδωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Πρόκειται για 41 συμβάσεις και ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων ανέρχεται σε 1,8 δισ. Από αυτό το ποσό, 824,4 εκατ. αντιστοιχούν σε δάνεια του Ταμείου, 549,4 εκατ. προέρχονται από τράπεζες και τα υπόλοιπα 439 εκατ. είναι η ίδια συμμετοχή των επενδυτών. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώνεται σε 1,1% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής τους στα 11 έτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή