Αύξηση κινεζικών εξαγωγών στη Ρωσία

Αύξηση κινεζικών εξαγωγών στη Ρωσία

Πλήγμα στο παγκόσμιο εμπόριο καταφέρει η παρούσα συγκυρία του πολέμου και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, της πανδημίας που ανακάμπτει στην Κίνα, και μαζί με αυτήν και των lockdowns, αλλά και της διαφαινόμενης ύφεσης στις μεγάλες οικονομίες

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήγμα στο παγκόσμιο εμπόριο καταφέρει η παρούσα συγκυρία του πολέμου και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, της πανδημίας που ανακάμπτει στην Κίνα, και μαζί με αυτήν και των lockdowns, αλλά και της διαφαινόμενης ύφεσης στις μεγάλες οικονομίες. Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η Κίνα είναι πλέον πρώτη σε εξαγωγές στη Ρωσία, καθώς οι κυρώσεις έχουν ουσιαστικά δώσει τέλος στις εμπορικές συναλλαγές της Μόσχας με τις χώρες της Ε.Ε. Σύμφωνα με το οικονομικό Ινστιτούτο του Κιέλου, οι εισαγωγές της Ρωσίας σημείωσαν πτώση 24% στη διάρκεια των μηνών του καλοκαιριού, περιορίζοντας τις δαπάνες για εισαγωγές κατά 4,5 δισ. δολ. Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι εμπορικές συναλλαγές της Ρωσίας με τις χώρες της Ε.Ε. σημείωσαν πτώση 43%, ενώ το διμερές εμπόριο με την Κίνα κατέγραψε αύξηση 23%. Οπως σχολίασε σχετικά ο Βίνσεντ Στάμερ, επικεφαλής του τομέα εμπορίου του Ινστιτούτου του Κιέλου, «δεδομένου ότι οι εξαγωγές της Κίνας δεν επαρκούν για να αναπληρώσουν τη μείωση των εμπορικών συναλλαγών της Ρωσίας με την Ε.Ε., οι προσπάθειες της Μόσχας να υποκαταστήσει τις εισαγωγές της από την Ευρώπη αποδεικνύονται εξαιρετικά δύσκολες». Ο ίδιος τονίζει πως «οι κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία η συμμαχία των δυτικών χωρών φαίνεται πως καταφέρουν καίριο πλήγμα στη ρωσική οικονομία και περιορίζουν τις επιλογές των Ρώσων καταναλωτών».

Το Πεκίνο αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Μόσχας.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η Μόσχα διέκοψε κάθε δημοσιοποίηση στοιχείων για το εξωτερικό της εμπόριο. Το Ινστιτούτο του Κιέλου, όμως, που παρακολουθεί τις φορτώσεις 57 χωρών και της Ε.Ε., ανέφερε τον Οκτώβριο πως τα φορτία που φθάνουν στην Αγία Πετρούπολη ανέρχονται μόλις στο 1/10 εκείνων που ξεφόρτωναν την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Εξάλλου, ανεξάρτητα στοιχεία των κινεζικών αρχών που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα καταδεικνύουν πως η αξία του διμερούς εμπορίου ανάμεσα στην Κίνα και στη Ρωσία αυξήθηκε μέσα στον Οκτώβριο κατά 35%. Η αύξηση αυτή φαίνεται σχετικά μικρή συγκρινόμενη με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά είναι σημαντική όταν συγκριθεί με τη συνολική συρρίκνωση που καταγράφει το εμπόριο της Κίνας λόγω της πολιτικής μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό και των αλλεπάλληλων lockdowns. Η πτώση των εμπορικών συναλλαγών της Ρωσίας λόγω των κυρώσεων και της Κίνας λόγω των lockdowns προστίθεται στη μείωση που παρουσιάζει το εμπόριο τόσο των ΗΠΑ όσο και της Γερμανίας. Ετσι, σε μηνιαία βάση το παγκόσμιο εμπόριο μειώνεται κατά 0,8%, σύμφωνα πάντα με την ανάλυση του Ινστιτούτου του Κιέλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή