Εκτόξευση κερδών για αμερικανικές πετρελαιοβιομηχανίες

Εκτόξευση κερδών για αμερικανικές πετρελαιοβιομηχανίες

Η αναταραχή που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απέφερε κέρδη 200 δισ. δολαρίων

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αμερικανικοί όμιλοι πετρελαίου έχουν αποκομίσει κέρδη άνω των 200 δισ. δολαρίων, χάρις στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς επωφελούνται από μια περίοδο γεωπολιτικής αναταραχής, που έχει ταράξει την παγκόσμια αγορά ενέργειας και έχει εκτοξεύσει τις τιμές των καυσίμων στα ύψη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Financial Times. Την ίδια ώρα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν επαχθείς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να διοχετεύσουν δισεκατομμύρια για να θωρακίσουν τους πολίτες από την ενεργειακή κρίση. Αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος λιανικής για το φυσικό αέριο στην Ε.Ε. και τη Βρετανία φθάνει σχεδόν τα 18 λεπτά του ευρώ η κιλοβατώρα, ήτοι διπλάσια από τον ίδιο μήνα του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων ενεργειακού κλάδου VaasaETT. Το δε κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά εκτινάχθηκε 67%, στα 36 λεπτά του ευρώ η κιλοβατώρα.

Τα συνολικά καθαρά έσοδα για τις εισηγμένες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 200,24 δισ. δολάρια για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με ανάλυση των εκθέσεων κερδών και των εκτιμήσεων που πραγματοποίησε η S&P Global Commodity Insights για τους Financial Times. Ο αριθμός αυτός, ο οποίος απηχεί τα έσοδα από δραστηριότητες ομίλων μεγάλου, μεσαίου και μικρού μεγέθους, καθώς και αυτόνομες μονάδες εκμετάλλευσης σχιστόλιθου, σηματοδοτεί τους πιο κερδοφόρους έξι μήνες του κλάδου στην Ιστορία και τον τοποθετεί σε πορεία πρωτοφανούς επίδοσης. «Οι λειτουργικές ταμειακές ροές πιθανότατα θα σπάσουν ρεκόρ –ή τουλάχιστον θα φθάσουν πολύ κοντά σε αυτό– μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο Χασάν Ελτόρι, εκτελεστικός διευθυντής για την έρευνα μετοχών στην S&P. Τα ογκώδη υπερκέρδη των πετρελαϊκών επιχειρήσεων εξοργίζουν τον Λευκό Οίκο, διότι η ακριβότερη βενζίνη επηρεάζει τις εκλογικές διαθέσεις εις βάρος των Δημοκρατικών στις δημοσκοπήσεις και ενόψει των σημερινών κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τα υπερμεγέθη κέρδη ως έναν «απροσδόκητο πόλεμο» και κατηγόρησε τις εταιρείες για «κερδοσκοπία» με αφορμή την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Προσέθεσε πως θα ζητήσει από το Κογκρέσο να τους επιβάλει υψηλότερους φόρους, εκτός κι αν επένδυαν τα έσοδά τους στην άντληση περισσότερου πετρελαίου για να μειωθεί η τιμή στα πρατήρια βενζίνης.

Μία τέτοια απροσδόκητη φορολογική νομοθεσία είναι απίθανο να περάσει στην Ουάσιγκτον, αν και έχει γίνει πραγματικότητα στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Οι Βρυξέλλες έχουν εισαγάγει «εισφορά αλληλεγγύης» 33% στα πλεονάζοντα κέρδη, ενώ το Λονδίνο έχει θεσπίσει μια επιπλέον «εισφορά ενεργειακών κερδών» 25%, που ανέβασε τον φόρο επί των κερδών στο 65% μέχρι το τέλος του 2025. Ο δε Ρίσι Σούνακ, ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης της εισφοράς στο 30% και παράτασής της έως το 2028. Υπενθυμίζεται πως το πετρέλαιο τύπου Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς του εμπορεύματος στην Ευρώπη, ξεπέρασε κατά μέσο όρο τα 105 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, πολύ πάνω από τον μέσο όρο των περίπου 70 δολαρίων το βαρέλι τα τελευταία πέντε χρόνια – έφθασε στο ρεκόρ των 140 δολαρίων το βαρέλι στις αρχές Μαρτίου μετά την εισβολή ρωσικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή