Παρέμβαση Μασκ μέσω Twitter στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ

Παρέμβαση Μασκ μέσω Twitter στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ

«Ψηφίστε Ρεπουμπλικανούς», παροτρύνει τους Αμερικανούς σε μήνυμά του

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφή θέση υπέρ των Ρεπουμπλικανών λαμβάνει ο μεγιστάνας Ελον Μασκ που χρησιμοποιεί το Twitter για να επηρεάσει το αποτέλεσμα στις σημερινές κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Χθες συνέστησε στους ψηφοφόρους «που έχουν ελεύθερη σκέψη» να επιλέξουν Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους. Είναι η πρώτη φορά που επικεφαλής μεγάλης ψηφιακής πλατφόρμας τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ ενός κόμματος.

Στο Twitter πάντως, τη δεύτερη εβδομάδα ζωής υπό τον Ελον Μασκ, επικρατεί χάος. Το μισό προσωπικό της εταιρείας έχει απομακρυνθεί, οι ζημίες συνεχίζονται και παρατηρούνται απροσδόκητες ανατροπές στα σχέδιά της. Η εταιρεία του ομώνυμου κοινωνικού δικτύου απέλυσε την Παρασκευή σχεδόν 3.700 άτομα. Στη συνέχεια, όμως, επικοινώνησε ξανά με δεκάδες υπαλλήλους, που εκ των υστέρων έκρινε ότι είτε απολύθηκαν κατά λάθος είτε ήταν πολύ σημαντικοί για τις κυοφορούμενες αλλαγές του δισεκατομμυριούχου Μασκ. Ενας άλλος από τους βασικούς πρώιμους στόχους του, ήτοι η προσθήκη ενδείξεων επαλήθευσης των μελών του Twitter με μηνιαία συνδρομή, προς το παρόν «παγώνει» μέχρι και αύριο Τετάρτη, για να αποφευχθεί το πιθανό χάος κατά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Τα γεγονότα, όπως περιγράφονται από άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση ή καταγράφονται σε ένα σημείωμα εσωτερικής χρήσης που δημοσιεύθηκε στο εσωτερικό δίκτυο επικοινωνίας Slack, αποτυπώνουν την ίδια την εκτίμηση του Ελον Μασκ ότι η εταιρεία, που αγόρασε ο ίδιος και οι συνεργάτες του έναντι 44 δισ. δολαρίων, χάνει 4 εκατ. δολάρια την ημέρα. Επιπλέον, ο μεγιστάνας αναφέρθηκε στην αποστολή του κοινωνικού δικτύου, που δεν είναι άλλη από το να αναδειχθεί στην πιο αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης για το τι συμβαίνει στον κόσμο, πυροδοτώντας μια ευρεία συζήτηση για το πώς επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο και τι σημαίνει αξιόπιστη και ακριβής ενημέρωση.

Στο Twitter επικρατεί χάος, με 50% των υπαλλήλων να έχουν απολυθεί, ενώ πολλοί κλήθηκαν να επιστρέψουν καθώς θεωρούνται απαραίτητοι.

Επίσης, η εταιρεία περιόρισε δραστικά το εργατικό δυναμικό της ως μέθοδο μείωσης του κόστους μετά την εξαγορά της από τον Μασκ στις 27 Οκτωβρίου. Πολλοί υπάλληλοι έμαθαν ότι έχασαν τη δουλειά τους μετά την ξαφνική αναστολή της πρόσβασής τους σε εταιρικά συστήματα, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και το Slack. Παρά το ότι αρκετά άτομα απομακρύνθηκαν, σε ορισμένα εστάλη αίτημα να επιστρέψουν και αυτό δείχνει πόσο βιαστική και χαοτική ήταν η διαδικασία. «Οσον αφορά τη μείωση της ισχύος του Twitter, δυστυχώς δεν υπάρχει επιλογή, όταν η εταιρεία χάνει πάνω από 4 εκατ. δολάρια ημερησίως», έγραψε ο Μασκ στο Twitter την Παρασκευή. Σε όσους απομακρύνθηκαν προσφέρθηκε αποζημίωση 3 μηνών, που είναι 50% περισσότερο από ό,τι απαιτείται βάσει νομοθεσίας. Η εταιρεία απέλυσε άνω του 90% του προσωπικού της στην Ινδία το Σαββατοκύριακο, απογυμνώνοντας σε μέγιστο βαθμό το τμήμα μηχανικών και το τμήμα προϊόντων της, όπως ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Οι περικοπές άφησαν την εταιρεία να έχει μόνο δώδεκα άτομα προσωπικό, όταν η ινδική αγορά αναπτύσσεται τάχιστα. Μετά τις σαρωτικές αλλαγές, πλέον το Twitter έχει σχεδόν 3.700 υπαλλήλους. Ο Μασκ πιέζει όσους εξακολουθούν να εργάζονται γι’ αυτόν να ενσωματώσουν τάχιστα τα νέα χαρακτηριστικά του κοινωνικού δικτύου, εξ ου και σε ορισμένες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι κοιμήθηκαν ακόμη και στο γραφείο για να τηρήσουν τις αναγκαίες προθεσμίες.

Το Twitter ανέφερε ότι διαθέτει νέες δυνατότητες στο πρόγραμμα συνδρομής Twitter Blue, προσφέροντας ένδειξη ελέγχου πιστοποίησης χρηστών με μηνιαία συνδρομή 8 δολαρίων. Επίσης, προσέθεσε ότι σύντομα θα δώσει στην κυκλοφορία νέες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των μισών από τις προσφερόμενες διαφημίσεις, τη δυνατότητα βίντεο μεγαλύτερης διάρκειας και κατάταξης προτεραιότητας στις απαντήσεις, στις αναφορές και στις αναζητήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή