Καθαρά κέρδη 1,1 δισ. ευρώ για τη Eurobank στο εννεάμηνο

Καθαρά κέρδη 1,1 δισ. ευρώ για τη Eurobank στο εννεάμηνο

Στο 5,5% περιορίστηκε ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τέλος του έτους θα ληφθούν οι αποφάσεις της Eurobank για τη διανομή μερίσματος στους μετόχους με βάση και τη συνεννόηση με τις εποπτικές αρχές με τις οποίες η διοίκηση της τράπεζας είναι σε συνεχείς επαφές. Αυτό επισήμανε μιλώντας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Φωκίων Καραβίας, εξηγώντας ότι η τελική απόφαση θα συνεκτιμήσει και εξωγενείς παράγοντες, όπως ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του πληθωρισμού.

Η διοίκηση της τράπεζας εξέφρασε πάντως τη βεβαιότητά της για την ισχυροποίηση του ισολογισμού της Eurobank, βασιζόμενη και στη θετική πορεία του 9μήνου, που έκλεισε με καθαρά προσαρμοσμένα κέρδη 932 εκατ. ευρώ έναντι 298 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα συνολικά καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,1 δισ. ευρώ, έναντι 216 εκατ. ευρώ το 9μηνο 2021 και περιλαμβάνουν κέρδη 231 εκατ. από τη συναλλαγή απόσχισης του κλάδου αποδοχής καρτών. Οι δραστηριότητες στο εξωτερικό ήταν κερδοφόρες με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 153 εκατ. ευρώ από 111 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, από τα οποία το 46% προήλθε από τις δραστηριότητες στη Βουλγαρία και το 44% από την Κύπρο. Οι προβλέψεις της διοίκησης για το 2022 ανεβάζουν:

• Την οργανική αύξηση των ενήμερων χορηγήσεων στα 3 δισ. ευρώ.

• Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων στο 1,1 δισ. ευρώ.

• Τα οργανικά λειτουργικά κέρδη στα 800 εκατ. ευρώ.

• Την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στο 11%.

Οι αποφάσεις για τη διανομή μερίσματος θα ληφθούν στο τέλος του έτους, τόνισε ο επικεφαλής της τράπεζας Φ. Καραβίας.

• Τα κέρδη ανά μετοχή στα 0,17 ευρώ.

• Τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 5,5% και τον δείκτη κάλυψης στο 70%.

Καθαρά κέρδη 1,1 δισ. ευρώ για τη Eurobank στο εννεάμηνο-1

Τα αποτελέσματα για την τρέχουσα χρονιά βασίζονται στις θετικές εκτιμήσεις για την εξέλιξη του χαρτοφυλακίου των δανείων με σταθεροποίηση της εισροής νέων κόκκινων δανείων, που σύμφωνα με τα στοιχεία 9μήνου περιορίστηκε μόλις στα 12 εκατ. ευρώ. Οπως δήλωσε ο κ. Καραβίας, η διοίκηση παρακολουθεί το χαρτοφυλάκιο και λαμβάνει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των όποιων επιπτώσεων μέσω αυξημένων προβλέψεων. Με βάση ανάλυση ευαισθησίας που έχει πραγματοποιηθεί στο χαρτοφυλάκιο λιανικής της τράπεζας, η αύξηση των επιτοκίων κατά 300 μονάδες βάσης θα έχει μικρή επίπτωση για το 50% των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο (της τάξης του 10% στη μηνιαία δόση), ενώ διαχειρίσιμη θεωρείται η επίπτωση και στο υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο, για το οποίο η επίπτωση εκτιμάται ότι θα επιφέρει αύξηση κατά 20%-25% στη μηνιαία δόση, που υπολογίζεται στα 60-70 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τα ενήμερα δάνεια σε επίπεδο ομίλου ενισχύθηκαν οργανικά κατά 2,5 δισ. ευρώ το εννεάμηνο 2022, εκ των οποίων το 62% προήλθε από την Ελλάδα και το 38% από το εξωτερικό. Τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων (προ προβλέψεων) διαμορφώθηκαν σε 38,4 δισ. ευρώ. Τα επιχειρηματικά δάνεια διαμορφώθηκαν σε 24,7 δισ. ευρώ, τα στεγαστικά σε 10,3 δισ. ευρώ και τα καταναλωτικά σε 3,4 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα έχει ικανοποιήσει τον τρέχοντα στόχο για τα κεφάλαια MREL και με δεδομένη την επιδείνωση των συνθηκών στις αγορές θα εξετάσει τη σταδιακή υποκατάσταση του Tier II ομολόγου που είχε εκδώσει το 2018 για το σκέλος μόνο που προσμετρείται στα ίδια κεφάλαια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT